De ce seamana limba aromana cu romana ?

Am descoprit recent o lectie pe YouTube de limba aromana, asa ca am inceput si eu sa-mi pun intrebarea: de ce seamana limba aromana cu romana ? Crezi ca nu intelegi ce spune fratele tau aroman: catselu iasti albu, porcul iasti gros si pot continua. Iata de ce am decis sa continui incursiunea mea in istorie si sa ma intreb: oare nu cumva tracii sunt stramosii mei adevarati iar limba romana este limba lor?

De ce seamana limba aromana cu romana ?

In afara de accent cand asculti limba aromana ai impresia ca se vorbeste in romana – nu in greaca, cum incearca multi sa aduca aromanii din tabara romaneasca in cea greceasca. Iar cum originea aromanilor trebuie cautata in sudul Dunarii, unde-i gasi deasemenea pe romanii din Timoc, ma intreb: oare nu vorbim despre un singur popor?

Dictionar aromanNu incerc sa rescriu eu istoria, dar nici nu pot sa nu ma intreb cum de limba noastra care nu seamana cu niciuna din arealul nostru, este vorbita de aromanii de pretutindeni? Nu este cumva de fapt limba vechilor traci? Asta ar schimba evident povestea din scoala, cand invatam ca romanii i-au invatat latina pe daci. Dar cine i-a invatat? Soldatii romani care vorbeau desigur alte limbi – fiind adusi de prin intregul imperiu? Iar ca sa fie si mai interesant, cum au reusit sa-i invete limba pe cei de peste Carpati? Veneau ei la facutatile de limba latina, asa cum merg azi studentii in capitala? Ma indoiesc, mai lesne mi se pare ca limba noastra era asemanatoare cu latina, mai veche de cat ea poate.

Cu cat studiez mai mult limba aromana cu atat convingerea ca este de fapt limba romana arhaica mi se pare mai corect. Cuvintele sunt atat de vii, de naturale incat prin arhaic ajungem la actual fara nicio greutate. Mai gandeste-te si tu, analizeaza si poate gasim impreuna un raspuns.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.