Despre cuvinte

Azi am de gand sa va zic ceva despre cuvinte si originea lor, mai ales voi vorbi despre cele pe care multi le considera in mod gresit, fara a sti de fapt istoria acestor cuvinte. Am sa incep cu tiganescul mișto, care este de fapt de provenienta germana – mit stock – adica cu baston. Nu stiu daca este chiar corect, avand in vedere ca avem si varianta din limba romani, mišto. Merita totusi de tinut cont de aceasta varianta mai savanta. La fel de interesant este si cuvantul lume, care de fapt vine de la latinescul lumina. Ca sa vezi!

Despre cuvinte

Cu siguranta ca nu v-ati intrebat pana acum de unde provine cuvantul panica, mai cu seama nu v-ati gandit ca ar putea veni de la zeul Pan, stiti voi – cel care canta din nai. Doar a el fiind mai putin frumusel, crea panica printre cei care-l vedeau. Asa s-a ajuns la sensul de azi al cuvantului panica. Interesant? Dar si mai interesant este verbul a dezmierda. Care ca si in cazul altor cuvinte din limba romana vine din latina. Adica dis+merda, al doilea avand sensul de caca. Da, chestia aia pe care o fac bebelusii in scutece, mai nou pampersi.

Revenim iar la un cuvant care place mai putin lingvistilor, dar care nou ane aduce bunastare: lovele. De necrezut dar se refera la modul in care se obtineau monedele pe vremuri, prin lovire. Da, lovire = lovele, adica bani. Dar va gandeati ca avem iarasi un cuvant interesant: smecher, smecherie. Oare el provine de la nemti? Sa fie schecken cuvantul de unde a sosit pe plaiuri mioritice smecheria? Gust, degustator si apoi smecherul de azi?

Multi ar crede ca mujdeiul nostru pur romanesc are radacini dacice, ei bine NU. Cuvantul provine de la frantuzescul mousse d’ail, adica tradus spuma de usturoi. Practic si la obiect. La final sa venim cu ceva dulce, rahatul. Nu este chiar turcesc ci mai degraba de origine araba. Adica rahat lukum, sau lokum. Bucati de dezmierdare, in traducere libera, la noi este chestia aia car ese pune in prajituri si cozonac.

In speranta ca am mai lamurit cate ceva si v-am si amuzat, va mai asteptam pe la noi. In sectiunea comentarii puteti sa va spuneti parerea.

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.