Dezmembrarea URSS

Cu totii stim ca incepand cu 26 decembrie 1991 URSS a incetat sa mai existe, adica la aproape 2 ani de la Revolutia romaneasca din decembrie 1989. Dezmembrarea URSS-ului a fost finalul pe care-l asteptau cu totii, atat cetatenii vechiului imperiu sovietic cat si occidentalii. Toti sunt de acord ca acest deznodamnat nu ar fi putut ave aloc fara implicarea lui Mihail Gorbaciov. Totusi desi ca data avem 26 decembrie 1991, evenimentele au inceput cu un an inainte. Primul stat independent a fost Lituania, care si-a declarat independenta pe data de 11 martie 1990. Totul a plecat cand URSS incerca sa le explice statelor baltice ca sunt sustinute financiar de Moscova.

Dezmembrarea URSS – 1990:1991

Asadar cand URSS explica la adunarea cu statele membre ale uniunii ca Moscova sustine financiar tarile baltice, aceastea au zis: ok, hai ca va scapam de corvoada, ne rupem din URSS. Asa ca si-au declarat independenta. A urmat Estonia pe 30 martie 1990 si Letonia pe 4 mai 1990. Au fost primele state care au indraznit sa se rupa de sub aripa sovietica. Rusia a reusit sa-si faca atunci cateva enclave, care s-au dovedit utile ulterior. Astfel in Republica Moldova au existat doua declaratii de independenta premergatoare proclamarii independentei Moldovei fata de URSS. Anume Transnistria si-a declarat independenta in 2 septembrie 1990 si Gagauzia pe 19 august 1991. Abia pe 27 august 1991 a semnat un astfel de act si Republica Moldova.

Ironic este faptul ca Kazahstanul si-a declarat independenta pe 16 decembrie 1991, la 4 zile dupa ce chiar Rusia iesise din cadrul URSS-ului!

Reamintim ca reunificarea Germaniei si caderea Zidului Berlinului au fost punctul de cotitura pentru existenta URSS-ului, iar faptul ca istoria a luat-o inaintea politicii [ est-germanii au trecut Zidul inainte ca legea ce prevedea acest lucru sa fie adoptata ] ne arata ca si oamenii pot face istorie, fara sa vrea.

Destramarea URSS

Dezmembrarea URSS – 1990:1991

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.