Epure sau iepure?

Am vazut azi un afis care m-a determinat sa fac aceasta lectie de limba romana, suna cam asa: vand epuri proaspeti la doar 59 de lei kilogramul! Asa ca ce mi-am zis? Poate ar fi util sa rezolvam misterul, cum se spune corect: iepure sau epure? Evident ca varianta rosie este gresita, desi noi am vrea sa scriem oo in loc de oua si tot asa. Am rezolvat noi probleme mai complicate, de exemplu cum se scrie corect: vino sau vin-o,, deci asta cu iepurasul zic eu ca s-a priceput repede. Astea fiind zise, sa vedem cateva ciudatenii legate de iepuri.

Epure sau iepure, cum scriem corect?

Daca deja am aflat ca se scrie corect iepure, cu i in fata, sa vedem daca stiti care este cel mai mare exemplar din lume. Daca vedeti poza de mai jos ar trebui sa stiti ca Guinness World Record l-a desemnat pe „iepurașul” acesta ca fiind cel mai mare exemplar din intreaga lume. Acesta are nu mai putin de 129 centimetri lungime, nu vreau sa ma gandesc cate kilograme are si daca ar trebui sa-l preparati la gratar, cate persoane s-ar infrupta din el.

Curiozitati despre iepuri: ar vrea si omul sa-i creasca dintii incontinuu, pentru ca DA, la iepuri dintii cresc pe tot parcursul vietii. Nu am auzit de un iepure stirb, dar ma rog, el nu este carnivor, deci chiar daca nu se spala pe dinti, are sanse mari sa imbatraneasca cu toti dintii „la purtator”.

Pentru ca iepurii sunt fricosi, ei dorm cu ochii deschisi, iar ca sa mai adaug ceva la subiect: ei bine, sunt specii de iepuri la care urechile au aproximativ un metru lungime. Nu degeaba le mai zice si urecheati! Dar asta nu e tot, daca tot dorm cu ochii deschisi, iepurii pot vedea la 360 de grade – fara sa-si miste capul, desi pentru om si asta ar fi imposibil. Acum ati inteles de ce sunt asa de greu de prins?

Cine alearga dupa doi iepuri, nu prinde niciunul. Asta este un proverb pe care cred ca il stie toata lumea, ba mai mult – se stie si ce vrea sa spuna proverbul.

Epure sau iepure

Epure sau iepure, cum scriem corect?

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.