Etimologia cuvantului parazit
Azi am zis ca e momentul sa facem o rubrica noua, cea de etimologie a cuvintelor, iar primul care mi s-a parut interesant a fost cuvantul parazit, cu o etimologie mai putin cunoscuta sau ma rog, studiata, explicata. Ca mai toate cuvintele din limbile moderne si acesta provine din greaca, fiind format din alte doua cuvinte: para situs, mai exact parasitus. prima parte se refera la para = langa, iar situs inseamna a sta [ la masa ], cuvantul a fost preluat in latina si initial se referea la o persoana care lua masa alaturi de tine. Asadar nu era nimic rau in acest cuvant, doar ca apoi a fost atribuit unor organisme care traiesc pe seama altor organisme.
Etimologia cuvantului parazit
De multe ori nu ne mai gandim la etimologia cuvintelor, alteori consideram limba ca pe ceva care sta pe loc, fara sa evolueze. Sunt mii de cuvinte care au disparut, inclusiv in limba romana, altele au aparut. Astazi nu mai numim parazit pe cineva care sta la masa cu noi, este oaspete, poftit sau nepoftit, in schimb cei care stau fara sa munceasca pe spinarea altora, devin paraziti. In rest cuvantul se refera la plante si vietati care „sug” sangele gazdelor [ evident nepoftiti ].
Pentru cazul in care parazitul este prieten, se numeste simbioza – atunci cand cele doua organisme se ajuta reciproc, spre deosebire de parazitul care nu te ajuta cu nimic. Asadar acum stim ce este un parazit, avem etimologia si definitia intr-un singur loc. Sper ca v-a placut si a fost de folos ceea ce am scris azi, iar daca raspunsul este DA, vom continua lectiile de limba romana, asa cum v-am obisnuit inca din 2012.