Exact sau egzact, cum e corect?

Cum e corect sa scriem, exact sau egzact? Evvdent ca raspusnul corect este exact, in timp ce pronuntia este aproape egzact. Deseori romanii scriu asa cum aud, dar mai si pun dupa ureche cuvintele. Nu mai dau exemple ca nu e cazul, dar e momentul sa scriem si sa vorbim corect romaneste. Ati aflat varianta corecta, nu ramane decat sa nu mai faceti si voi astfel de greseli, iar cand le gasiti sa atrageti atentia celui ce a scris gresit, ca sa se corecteze si el!

Exact sau egzact, cum e corect?

Puteti si voi sa puneti intrebari despre cum se scrie corect un cuvant, exact cum am vazut ca faceti la scoala. Nu e o rusine sa gresim, este insa rusinos sa nu incercam sa ne corectam greselile. Mai ales cand unele cuvinte se aud parca altfel decat se scriu, cazul concret fiind si exact versus egzact, multi suntem tentati sa scriem gresit aceste cuvinte. Dar ne corectam din mers, invatam si cautam formele gramaticale adecvate, iar cand nu suntem siguri, o simpla cautare pe google rezolva incertitudinea.

Am mai intalnit si alte forme gresite, precum ecsact, egsact, etc. Nu radem de cei ce scriu gresit in limba romana, se intampla oriunde in lume, la noi este adevarat ca e mai usor, insa oricum facem greseli destul de des, pornind de la banala cratima si pana la cuvinte uzuale. Invatam si cand scriem cu x si cand cu cs, exceptiile sunt putine. Mai e ceva ce trebuie retinut, acel autocorect oferit de dispozitivele inteligente, gen telefon, calculator sau tableta! Sa le folosim ca sa ne invatam sa scriem corect!

exact

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.