
Femei presedinte de tara in lume
Acum ca avem sansa sa o vedem pe Viorica Dancila presedinte in Romania, am zis ca e cazul sa facem o lista cu putinele femei din lume care au ajuns presedintele unei tari. Lista este destul de scurta, asa ca nu ne va lua mai multe de un articol, iar noi le vom ordona dupa numele lor, in ordine alfabetica. Asa ne vom da seama ca oricat insistam noi pe egalitate si mai stiu eu ce chestii democratice, femeile nu au mari sanse sa fie promovate, chiar daca depasesc ca numar barbatii.
Femei presedinte de tara in lume
Pe prima pozitie o avem pe Cojuangco Aquino [ María Corazón „Cory” ] care a fost presedinte in Filipine intre anii 1986 si 1992. Interesant este ca nu castigat la urne, ci printr-o Revolutie in urma acuzatiilor de frauda ale castigatorului Ferdinand Marcos. Viata ei ca presedinte a Filipinelor nu a fost una usoara, asa ca e momentul sa trecem la locul doi [ in ordine alfabetica! ].
Michelle Bachelet [ Verónica Jeria ] a fost presedinte in Chile intre anii 2006 – 2010 si 2014 – 2018. Asadar a fost aleasa de doua ori, cu o pauza intre mandate. Asta ne arata ca a fost un presedinte bun, altfel nu ar fi reusit sa se impuna si a doua oara. Urmeaza Nino Burjanadze care este presedintele in functie al Georgiei. A mai ocupat scaunul prezidential de doua ori, atunci cand acesta a ramas vacant prin demisiile presedintilor alesi ai Georgiei.
Laura Chinchilla [ Miranda ] este presedintele in functie din Costa Rica [ tara unde au fugit Elena Udrea si Alina Bica ], a mai fost predinte al tarii intre anii 2010 si 2014. Ca fapt inedit, America de Sud a avut cele mai multe femei presedinte din lume. Cristina Fernández de Kirchner [ Elisabet ] a fost presedinte in Argentina intre anii 2007 si 2015. A ajuns in functie dupa ce sotul ei a fost asasinat in timp ce ocupa functia de presedinte al tarii.
Ajungem si in Europa, prin Vigdís Finnbogadóttir care a fost presedinte al Islandei intre anii 1980 si 1996 fiind al patrulea presedinte al tarii. In aceasta tara rolul presedintelui este unul onorific, desi poate sa nu aprobe legi sau sa le supuna referenumului. Nu zic ca la noi poate face mare lucru, dar e bine sa spunem lucrurilor pe nume. Intre 1918 si 1944 Islanda a fost regat, apoi a devenit republica.
Ramanem in Europa prin Kolinda Grabar-Kitarović, poate cea mai promovata femeie presedinte ale acestor ani. Ocupa functia din 2015, cand a ocupat fotoliul prezidential din Croatia. In Lituania a fost sefa a statului Dalia Grybauskaitė, din iulie 2009. A fost si este un politician activ ce a ocupat diverse functii, inclusiv incadrul Uniunii Europene unde a fost Comisar european pentru finante si buget si Comisar european pentru educatie si cultura.
Tarja Halonen a ocupat fotoliul prezidential in Finlanda, Gloria Macapagal-Arroyo in Filipine, Mary McAleese in Irlanda, fiind prima femeie din tara sa care a ocupat aceasta functie, iar Park Geun-hye a ocupat cea mai inalta functie din stat in Coreea de sud, de doua ori. Lista continua cu Pratibha Devisingh Patil care a fost al 12-lea presedinte al Indiei. María Estela Martínez Cartas de Perón a fost presedinte al Argentinei intre anii 1974 si 1976, fiind sotia presedintelui Juan Perón. A fost prima femeie din tara care a ocupat acest scaun.
Lista este incheiata de Dilma Vana Rousseff, presedinte al Braziliei, apoi in Liberia [ Africa ] o avem pe Ellen Johnson Sirleaf, in Taiwan pe Tsai Ing-wen iar in recnet din 2018 in Georgia este presedinta domna Salome Zurabișvili. In cazul ei este interesant de subliniat ca are dubla cetatenie, fiind si cetatean francez. Asadar asta este lisa cu femeile care au ocupat functia cea mai inalta in stat, dar vom face si o alta lista cu femeile care au fost sefi de guverne.