M-am scaldat in feredeu

Azi am ras de prietenii mei – urat obicei, pentru ca un sudist m-a intrebat ce e aia vana in Ardeal, iar eu i-am zis cu nonsalanta, e un feredeu, asta e. Acum sa nu ma intelegeti gresit, articolul este pentru e e vor sa-si mareasca voabularul, e pacat sa pierdem cuvinte, iar ardelenii au o gramada de regionalisme interesante: firez, coparseu, etc. In zona de sud a tarii au doar cada, ardelenii au si vana si feredeul, locul unde te imbaiezi daca ai asa de multa apa calda – habar nu am daca mai poate face cineva baie azi in cada.

M-am scaldat in feredeu

Pe wikipedia se spune a feredul vine din maghiara: fürdő, eu e sa zic, asa o fi. Mai interesant este ca de fapt modelul este cel de baie turceasca, la noi probabil faceau baie in ciubar. Ce e drept, turcii o aveau de dimensiuni mari, iar ideea se pare a le-a venit de la romani. Sa nu uitam ca tot in ardeal baie este de fapt o mina, unde lucreaza baiesii – avem el putin doua localitati in Romania: Baia Mare s Baia, una in Ardeal si una in Moldova – dei pana la urma e adevarat a au descalecat din Maramures in Suceava.

Cu sau fara feredeu, tot trebuie sa facem baie, doar ca azi mai des se face dus, mai putina apa consumata. Important mai este sa ai si un semineu in asa, nu de alta – dar lemnele din curte ar fi mai ieftine decat gazul de la Gazprom – zice gura lumii ( pe are n-o astupa nimeni! ).

Mai stiti si voi regionalisme interesante? Hai sa invatam limba romana, asa cum o vorbeau romanii acum 200 de ani, sau poate 1000!

feredeu

M-am scăldat în feredeu

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.