Freelancer sau angajat? Avantaje si dezavantaje

Cine nu viseaza sa stea acasa si sa castige bani – desi in mod cert meseria de freelancer nu presupune lipsa unui birou, a unei echipe cu care lucrezi, etc. Cel mai frecvent exemplu este cel de content writer, cand stai acasa si scrii articole pentru diversi clienti. Dar oare este mai avantajos sa fii freelancer sau angajat, asta-i intrebarea. Daca nu stai sa te gandesti mai profund, presimt ca toti aleg freelancer! Chiar eu pot sa zic ca nu m-am mai putea intoarce la munca clasica, la birou sau pe teren de la 8 la 18. Dar totusi, un serviciu cu carte de munca are beneficiile sale.

Freelancer sau angajat? Avantaje si dezavantaje

La categoria freelanceri as introduce si pe cei ce si-au facut o firma, indiferent daca este un PFA sau SRL, pentru ca atata timp cat muncesti intr-un domeniu fara a depinde de altii, intri la aceasta categorie. Avantajul angajatului este siguranta – predictibilitatea veniturilor – chiar daca nu este absoluta, este cat de cat mai usor de stiut ce venituri ai in perspectiva. Clar ca si ca freelancer daca ai clienti permanenti poti sa consideri asta un fel de angajare, desi chiar si cu un conract la mana, te poti astepta sa nu mai ai de munca de maine. Am patit-o de sute de ori: am nevoie pe termen lung, dar dispar dupa prima sarja de articole – fara a avea plangeri, chiar foarte multumiti de calitate.

Ca freelancer ai avantajul de a dispune 100% de timpul tau. Cam asta e singurul mare atu, iar daca ai un venit decent si mai reusesti sa-ti platesti si darile la stat – aici vine vorba de contributia la pensie – acopera ea efortul financiar? La sanatate sa zicem ca e ok, platesti cei 10% si esti asigurat. Mai sunt impozitul pe venit, in functie de modul de abordare si de suma incasata, poti da minim 20% la stat, restul iti ramane in buzunar. Dar iti ajunge venitul ca freelancer sa si economisesti?

La avantajele unui freelancer multi spun ca nu ai sef. Ba ai, pe toti clientii tai, caci daca esti angajat ai un sef, el discuta cu clientii, etc. Dar in cazul tau va trebui sa fii de toate: contabil, om la marketing, etc. Inclusiv ala de la serviciul reclamatii si petitii, si nu mai ai pe cine da vina, esti doar TU!

Freelancer sau angajat

Freelancer sau angajat? Avantaje si dezavantaje

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.