Halloween – de la celti la romani si americani

Chestia asta cu sarbatorirea Halloween la romani mi se pare cam ciudata, daca nu este sarbatoare oficiala si stam acasa cu totii – bine, eu fiind acasa tot timpul, nu stiu de ce insist asupra acestei chestiuni. Teoretic se zice ca irlandezii au adus-o in America, de unde evident am importat-o noi! Asa si? Daca la noi ar merge copii cu uratul, cerutul, etc. ar fi super ok, dar la noi e o chestie in care ne imbracam mai ciudat si cam asta e tot! Daca vorbim de Valentine’s Day, acolo merge – avem noi Dragobetele, dar nu strica sa-i mai zici iubitei ca e frumoasa mai des, nu-i asa?

Halloween – de la celti la romani si americani

Cand pica Halloween-ul anul asta? Pai teoretic in noaptea de 31 octombrie, iar numele vine din engleza – sarbatoarea tuturor sfintilor, asadar de unde am ajuns noi la dovleci si imbracaminte mai ciudata,nu stiu. A, ziceau celtii ca sperie pe nu stiu cine, mi-am reamintit. Iar dovleacul ala cu lumanare in el este de fapt „lanterna lui Jack” – despre asta chiar ma gandesc sa va zic cu alta ocazie, ca mai avem despre ce scrie si alta data.

Catolicii au recunoscut ca jocul de Halloween nu e daunator, atata timp cat este doar un joc. La Ortodocsi e putin mai diferit, avand in vedere ca si ideea este vestica, iar ortodoxismul este estic. Ce zic protestantii, greco-catolicii, luteranii sau mai stiu eu cine, nu stiu, mie insa mi se pare ca putea lipsi chestia asta din program, mai ales ca e doar prilej pentru chinezi sa faca bani. De ce chinezii? Pai ei fac de toate, de la Mosi Craciuni la chestiile de se vand de Halloween, iar la noi numai copii nu se distreaza pe 31 octombrie, deci nu-i vad rostul.

Halloween

Halloween – de la celți la romani si americani

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.