Ilie Linu – vloggerul rrom

Azi ma trezesc cu o distribuire de live pe grupul ce-l pastoresc pe FaceBook, nu e mare, cam 70 K, romanasi de-ai nostri. Ei bine in live ne vorbea Ilie Linu, un rrom de treaba de prin Uniunea Europeana, bodyguard din spusele lui. Am ascultat clipul pana la capat [ ca era terminat deja live-ul cand am intrat eu sa moderez ]. Omul e de treaba, incearca sa atraga atentia asupra tiganilor [ o fi ok sa zic asa, pentru ca nu vreau deloc sa se inteleaga ca e ceva de rau aic? ], asupra modului ii care-i percepe societatea la gramada. Iar asta nu e ok.

Ilie Linu – vloggerul rrom

Dar oricar ar vrea Ilie Linusa fie de convingator, nu poate. Pentru ca face cateva greseli elementare. Zice ca lucreaza in industrie ca bodyguard. Nu prea e industrie aia, sa stai la intrare in discoteci si cluburi. Apoi ne explica ca tiganii au fost adusi si vanduti ca robi in Moldova, de prin 1400 si au fost asa cam 600 de ani. Pai nu prea merge, ca cel putin in 1877 nu mai erau robi la noi,  de fapt de prin 1856 de cand s-a dat „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești„.

Totusi daca luam ca prima atestare a robiei tiganilor anul 1385 cand avem prima atestare, ne da ca rezultat al scaderii 471 de ani. Pana azi au mai trecut 144 de ani. Adica o treime. O fi fost suficient ca ei sa se schimbe? Nu prea, din cate se vede. In mare domnul Ilie Linu are dreptate, nu le-a fost prea usor, nici azi nu le este. La partea cu robia deci cam are dreptate, in afara de socoteala anilor.

Dezrobirea tiganilor nu a insemnat si emanciparea lor. Totusi si pana azi, cel mai omenos roman intalnit in voata mea a fost un tigan din Bucuresti. Nu va zic povesetea acum, poate alta data. Dar DA, ala a fost cel mai bun om intalnit in toata viata mea, care va asigur ca nu-i prea scurta.

Alte greseli: intr-un alt live explica ca nu au mai fost si alti robi, desi ii aminteste pe sasii si secuii din Ardeal. Gresit, aia erau serbii si iobagii, pe care-i gasim in toate cele trei tari romane. Ca idee, ca aseara ma contraziceam cu Teo, ca moldovenii ne zic rumani, ca e din rusa si ca mai nu stiu ce. Ei bine, rumanii erau aceiasi serbi sau iobagi, in Tara Romaneasca, Muntenia. Asadar laudabila ca Ilie Linu face ceea ce face, dar pacat ca nu este chiar exact in ceea ce zice. Ii urez succes, ca pana la urma nu face nimic rau, ba mai mult asa cum zicea si el, munceste legal ca multi alti romani plecati in strainatate!

Dezrobirea țiganilor

Rromi cu cortul – secolul 21 – Romania

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.