Impozite Romania versus Germania

Azi am zis sa fac un mic calcul legat de impozitarea muncii in Romania versus Germania si era sa cad de pe scaun, noroc ca m-a tinut colegul din dreapta mea! La noi platesti 45% minim, ca asa vrea statul asta smecher, 25% CAS, 10% CASS si 10% impozit pe venit [ ma rog, aici este si o mica scutire din cate stiu ]. Ajungi insa la 43% fara nicio pretentie. La nemti impozitele sunt de maxim 25%, aici mai intervine si clasa de impozitare [ au 6 clase parca ]. Nemtii platesc cel mai mult pentru pensie – 18,6% din care tu platesti jumatate si restul angajatorul. Uite ca astia nu s-au gandit sa includa totul in venitul angajatului, oare de ce?

Impozite Romania versus Germania

Deci cu tot cu angajator, nemtilor le ajunge 18,6%, romanilor le trebuie 25%, iar daca e vorba de impozitul pe venit, iata ca cei cu sub 800 de euro pe luna, nu platesc nimic! Va sa vezi ca la ei cei care au pe an maxim  9.168 € sunt cosiderati saraci. La noi s-au gandit sa ia taxe si pentru aia cu jumatate de norma, ca sa fie la buget mai mult, in buzunare mai putin!

De ce sa dau eu la sanatate 10% nu stiu, daca tot trebuie sa-mi aleg cu grija bolile, ca nu toate sunt pe lista lor la gratuitati. Nu mai zic de coplata, ca s-au gandit ei ca si asa dam prea putin. Dar cel mai aiurea mi se pare acel 25% pentru pensie! Teoretic imi asigur 35 de ani pensia, asta daca ai trai pana la 100 de ani! Fac un calcul simplu: sa zicem ca am norocul sa iau 5.000 de lei pe luna, am de dat pentru pensie cate 260 de euro pe luna, in 10 ani strangeam 31.200 de euro! pe care puteam sa-i folosesc pana pe la 75 de ani, fara sa le mai dau lor nimic. Nu mai zic cum era daca-i investeam cu macar 10% pe an! Dar ei ce si-au zis? Ia sa-i luam lu nenea asta 430 de euro pe luna, cam tot atat ca da un roman din Germnia la un salariu de 2000 de euro/luna! Da, acolo mai da ceva si angajatorul. Dar parca una este sa ramai cu 1400 de euro in mana la nemti din 2000 si alta e sa ramai cu 609 euro in Romania la un salariu de 1040 de euro!

Impozite in Romania

Impozite Romania versus Germania

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.