Impozitul pe dividende: Romania versus restul lumii

Trecand peste partea cu venituri mici si taxe mare, de la un anumit prag o poti duce bine in Romania daca ne gandim doar la impozitul pe venit/profit si dividende. Cred ca tara noastra de aia nu urca in ierarhia mondiala, ca le da in cap celor mici aflati la inceput de drum. Aia care apoi ar putea aduce bani buni la buget. Daca as avea scutiri pana pe la 2000 de euro pe luna, nu zero taxe, dar mici – sa zicem hai 100 de euro sau maxim 200 – totale! – ar fi perfect. Deja as incerca sa fac ceva zi de zi, caci dupa ce voi trece de acea suma, orice as face este deja pe plus, am traiul asigurat – peste mediu as zice.

Impozitul pe dividende: Romania versus restul lumii

Legat doar de dividende, la noi dai 5%, plus 1% sa zicem pe incasari ca imposit pe profit, e parfum. Pai daca ma uit la altii, in Danemarca de exemplu impozitul pe dividende este de 42%, iar in UK 38%. Ideea e alta, ce faci pana ajungi la acele dividende, care evident sunt sumele de care nu mai ai nevoie pe firma, din profit. Ca asta e ideea, ai profit si din el repartizezi aceste sume numite dividende, nu din incasari.

Are si impozitul asta niste ratiuni, de obicei afecteaza rata platilor catre actionari, ca ei isi iau banii de aici, din dividende. In tari precum UK sau Danemarca ideea este sa nu scoti banii din firma, sa-i reinvestesti si gata cu taxarea asta enorma. Ei vor sa nu-si dica banii in consum, ci in crestere economica.

Sa ne uitam putin la ce se intampla in Irlanda, acolo impozitul pe dividende este 51%. Adica daca vrei sa iei banii acasa, sa-i retragi din firma – nu sub forma de salariu, evident – statul ia cu 1% mai mult ca tine! Dar hai sa fim seriosi, unde avem 3% sume pentru salarii raportate la profit? DA, din venituri totale poate, dar daca raportam la profit, salariile sunt mult mai mari decat castigul. Mai ales la cei mici, ca la cei mari e ok oricum.

Acum depinde si ce afacere faci, pentru unii – cum sunt eu – nu ac cum sa trec de 1 milion de euro pe an. Asadar beneficiez de ceva avantaje, inclusiv acel 1% din venit ca impozit. Daca as avea un venit stabil din alta parte decat din firma mea, atunci era super ok. Varianta optima ar fi cam asa: doua firme, pe una angajat si pe una sa strangi banii. Practic asta te-ar face sa ai asigurare medicala si pensie, la un venit minim, ceea ce ti-ar permite ca la a doua firma sa mergi pe 6% impozite.

Poate vrei sa citesti si:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.