Inca odata despre salariul minim pe economie

Sincer sa fiu nu stiu de ce imi bat gura – vorba vine, eu doar scriu, de vorbit mai putin, in legatura cu salariul minim sau si mai rau de angajarile la negru, gri sau alte culori posibile. Daca ma intrebati pe mine, nu cred ca reusiesc nici macar sa-mi imaginez cum se poate descurca cineva cu salariul minim, in gazda si singur. Nu zic ca e imposibil, pentru ca evident sunt milioane de astfel de persoane in Romania. Doar ca mi se pare ca deja se exagereaza cu angajarile pe salariu minim la program de peste 8 ore pe zi si evident cu o zi maxim liber pe saptamana.

Inca odata despre salariul minim pe economie

Desi legea ne zice ca salariul minim brut in Romania este de echivalentul a 446 EURO pe luna, adica 2080 de lei pentru cei cu studii medii si 2.350 lei pentru studii superioare, dar atentie! pentru 8 pre pe zi si cinci zile lucrate pe saptamana, tot mai multi asa zisi angajatori nu fac acte legale de angajare, mai exact ii obliga pe cei ce muncesc pentru ei sa lucreze la negru, dar vor sa le dea doar netul, adica putin peste jumatate din suma obligatorie la plata.

Apoi se plang ca cei angajati nu prea pun suflet in ceea ce fac. Pai evident, pentru ca gandul lor este cum sa-si gaseasca cat mai repede un alt loc de munca [ cel putin asa ar fi normal!]. Cine accepta astfel de conditii? Doar cei care nu au incotro. Adica oameni aflati in nevoie, in rest cum zicea un cunioscut: mai bine stau degeaba decat sa muncesc degeaba! Nu mai fac socoteli legate de cosul zilnic, etc. caci le-am tot facut si eu si altii. ce poti face cu 1279 lei pe luna? Adica fix 42 de lei pe zi? Asta in cazul in care nu stai cu chirie. La iarna nici nu vreau sa ma gandesc.

Conform datelor oficiale 2,1 milioane de romani au salariul minim pe economie, acestia lucrand in mediul privat. Adica 60% dintre romani lucreaza la un salariu care nu le asigura nici macar cosul zilnic. Asta in cazul cand omul sta in chirie, unde daca stai cu altii la comun ai de dat un minim de 500 de lei pe luna. Mai ramai cu 779 de lei, adica 25 de lei pe zi. Asta in euro ar veni azi cam 164 de euro, exact cat castiga un occidental in doua zile de munca de opt ore! Iar tu trebuie sa mergi la munca un minim de 25 de zile si minim 10 ore pe zi! Pe bune?

Angajati in Romania

Încă odată despre salariul minim pe economie

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.