Gogu

Indicele preturilor de consum in Romania

Indicele preturilor de consum in Romania sau pe intelesul tuturor, inflatia – este un indicator care masoara cu cat se scumpeste viata intr-o anumita tara sau regiune. Evident ca acesta trebuie corelat cu alti indicatori, cum ar fi cresterea salariilor sau a veniturilor, sau puterea de cumparare. De ce trebuie sa avem mereu inflatie nu stiu, adica preturile ar trebui sa creasca continuu, pentru ca sa ai o economie buna, iata asta va ramane pentru mine un mister. Evident ca nici deflatia – scaderea preturilor nu este ceva bun, daca privesti lucrurile global.

Indicele preturilor de consum in Romania

Evident ca nu o sa insistem pe modul de calcul al indicelui preturilor de consum, pe care il gasiti pe WikiPedia – iar mai jos aveti in medie salariile individuale in Romania. Teoretic majoritatea romanilor sunt la minimulpe economie sau pe acolo. A, ca am avea de exemplu in Bucuresti un 20% de persoane cu salarii bune, asta ar insemna la 2 milioane populatie, cam 400.000 de asa zisi oameni din categoria de mijloc. Enorm daca e sa ii vezi pe strada! Mai mult decat toti locuitorii din Iasi – daca e sa faci o comparatie.

Asta inseamna 20%, chiar si 10 procente e mult, asa ca nu va luati dupa aparente, ele te pot insela – de exemplu aglomeratia din market-uri, masini de lux, etc.

Salarii in Romania

Revenind la inflatie sau cum i se mai spune, indicele preturilor de consum in Romania – el se calculeaza fata de o perioada de referinta, adica nu este un indicator valoric clasic, atatia lei pe luna, ci este un procent care la noi se invarte la 100,9% pentru 2019. Adica creste de la an la an, dar lent. Cam ca dolarul si euro, sa zicem asa. Leul nu prea este de incredere, bancile te jupoaie, iar romanul traieste din ce in ce mai greu, in ciuda cresterii [ relative ] a PIB-ului. DA, per capita PIB-ul Romaniei se apropie de Rusia, este mai mic ca al maghiarilor de la vest, dar substantial mai mare ca al moldovenilor de la est.

CPI

Indicele preturilor de consum în Romania

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.