Cine sunt Inochentiştii

Probabil ca nu ati auzit de Ioan Levizor insa ati auzit de Inochentişti, altfel nu ati fi ajuns aici. Este un roman [ moldovean ] nascut in satul Cosouti din Soroca. Acesta s-a calugarit si a luat numele de Inochentie. Culmea este ca icoane cu figura calugarului trimis de rusi in Siberia mai gasesti si azi in Transnistria. Doar ca i s-a uitat povestea si martiriul. Asa-i istoria, norocul nostru este ca mai sunt inca persoane care au trait acele vremuri si pot povesti istoria trista a acestor oameni. iar faptul ca nu casim detalii despre Inochentism decat in WikiPedia in limba engleza [ rusa, latina si germana ] spune multe.

Cine a fost Ioan Levizor – Inochentie

Cine mai stie azi ca in 1917 romanii din Transnistria de atunci, mult mai mare decat cea de azi, au cerut introducerea limbii romane in scoli, in biserica si adminstratie. A fost in van, stim cu totii ce a urmat. Azi in actuala Transnistrie nu se invata despre acea perioada, nu se inavata nici la Bucuresti si nici la Chisinau. Ar prinde bine, nu credeti? Cine a auzit azi de parintele Inochentie si de Inochentiştii. Cei din urma nu au fost putini, au refuzat sa fara armata, sa mearga la scoala ca sa nu fie obligati sa invete limba rusa, iar la final au renuntat si la biserica in care nu se vorbea romaneste.

Oare ajunge cineva in Balta sa vada biserica unde a slujit cu credinta parintele Inochentie si de unde a pornit miscarea inochentista? Aceasta nu s-a stins odata cu disparitia ieromonahului pe 31 decembrie 1917, a continuat mult timp, iar astazi cei care au trait acele vremuri simt ca au luptat degeaba, fiind dati uitarii. Ei bine, eu nu v-am uitat, uite am dedicat un prim articol acestei perioade, dar promit ca voi continua, pe masura ce voi avea date mai multe, pentru a reaminti fratilor de peste Prut ca istoria e mult mai complexa decat o stiu ei – si noi deopotriva.

Parintele Inochentie s-a nascut la data de 24 februarie in anul 1875 si a parasit aceasta lume in anul 1917 pe 30 decembrie. Sunt multe de zis si de scris despre perioada in care parintele Inochentie a fost in fruntea romanilor din Transnistria, pentru a le da acestora speranta si ai indruma catre mantuire. Daca va intereseaza subiectul, nu trebuie decat sa ne spuneti. Vom analiza pana si controversele legate d enumele sau si a lucrarilor sale.

părintele Inochentie

Cine a fost Ioan Levizor – părintele Inochentie

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.