Maine sarbatorim Pastele [ Pastile ]

Prima intrebare este de ce am ales sa pun in paranteza Pasti pe langa Paste, iar raspunsul este ca multi intreaba cum este corect. Ideea este ca Pasti este plurarul de la Pasca, adica un fel de paine, iar la noi poate fi si cozonac dar si coptura cu branza [ mai ales in partea Moldovei ]. Daca ma imtrebati pe mine eu cred ca ambele forme sunt corecte, deci si Paste sau Pasti, daca vorbim de sarbatoare. Cand vorbim de mancare, varianta corecta ramane Pasti. Adica am cumparat doua sau mai multe Pasti, iar vecina doar o Pasca.

Maine sarbatorim Pastele [ Pastile ]

Sotia mea este nascuta de Paste, asa ca mama ei nu o felicita niciodata de ziua ei din buletin ci de Paste. Anul asta nu au picat in aceiasi zi, eu prin urmare o sa o sarbatoresc de doua ori. Stim evident ca Pastele pica de fiecare data duminica, dar ca cel ortodox difera de cel catolic si de cel evreiesc. In fapt evreii sarbatoresc eliberarea din robie din Egipt, crestinii evident sarbatoresc invierea Domnului. Problema datei asadar de pune doar la crestinii ortodocsi si catolici, pentru ca evreii serbeaza pe 14 Nisan, care poate pica in calendarul nostru in orice zi. Calendarul evreilor are 13 luni, Nisan fiind intre martie si aprilie.

Sper sa vad intr-o zi unite cele doua sarbatori crestine, Pastele catolic si cel ortodox, caci pana la urma problema este strict calendaristica, catolicii au schimbat 100% calendarul, noi ortodocsii folosim pentru a calcula Pastele vechiul calendar iulian. Asadar pana atunci, noi ortodocsii vom serba dupa datina noastra, important est esa-i intelegem semnificatia si sa nu consideram ca este doar o zi in care ne imbuibam, indiferent daca am tinut sau nu post. 

Anul acesta nu vom putea merge la Invierea Domnului si nici nu vom lua lumina de la biserica, eu cred ca e mai bine asa, caci stim ca Domnul nostru a spus: acolo unde se aduna doi sau trei in numele meu, acolo sunt si Eu. Asadar Dumnezeu este cu noi daca ne adunam in numele Lui. Chiar si acasa. Cine vrea poate urmari slujba la televizor.

Paste

Maine sărbătorim Pastele [ Pastile ]

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.