Maramuresenii si balada lui Pintea

Azi am stat putin si m-am gandit la Maramuresul istoric, la cum sunt oamenii de acolo si de ce. Am cunoscut un singur maramuresean, in facultate. Nici nu mai stiu cum il chema – era de fapt la alta facultate, dar am stat un an in camin in aceiasi camera. Apoi am cauta ceva detalii despre ce zic unii si altii despre Pintea Viteazul – nu ce am vazut in filmul cu acelasi nume si nici ce mai tin minte de la istorie. Ar mai fi multe de discutat despre Maramuresul Istoric, sau mai exact Depresiunea Maramuresului – ca areal geografic.

Maramuresenii si balada lui Pintea

Acum ai sa ma intrebi ce legatura este intre Pintea Viteazul din Tara Lapusului si maramureseni. Pai teoretic depresiunea Lapusului este in Maramures. Bine, daca o luam fix pe tari, Tara Maramuresului e separata, la fal ca si Tara Chioarului, dar toate fac parte din ceea ce numim azi Maramuresul istoric.

Daca pentru noi romanii Pintea Viteazul este un erou national, pentru maghiari este un lotru oarecare. Asa-i istoria asta, depinde cine o scrie si cum. Dar chiar si in istoriografia maghiara, Pintea este gasit de origine nobila – deci erau si ceva nobili romani la vremea aceea, mai ales in zone precum Maramuresul, deci e recunoscut ca haiduc. Nici varianta nemteasca nu spune altceva, ba mai mult este considerat ca fiind un erou al taranilor, care evident nu se prea pricepeau la treburile statului. A fost executat de austrieci. Punct.

Uite cum azi ne iau austriecii padurile, pe vremuri haiducii, ca sa nu se piarda traditia. Ce nu le place maghiarilor la el? Pai nimic in mod deosebit, daca te gandesti ca pana la urma lupta si el pentru drepturile romanilor din Ardeal. Care nu prea aveau drepturi pe vremea aia.

O sa mai scriu despre Maramures, poate despre cimitirul din Sapanta, despre romanii ramasi peste granita, in Ucraina si despre niste oameni ciudati care vorbesc romaneste dar nu stiu nimic despre o tara numita Romania. Da, in anul 2020 – anul cand toata lumea se zice ca are acces la informatie, ei nici macar scoala nu au in sat.

Maramureș

Maramureșenii si balada lui Pintea

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.