Maria, Regina României – film

Azi am vazut filmul Maria, Regina României pe HBO si am mai invatat ceva la capitolul istorie. Eu auzisem de Ferdinand intregitorul, dar se pare ca meritele apatin de fapt Reginei Maria. Ea a fost cea care s-a dus la mai marii Europei si mai ales la presedintele Americii, pentru a obtine Ardealul. Chiar daca avem semnata Rezolutia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, de fapt unirea s-a realizat prin semnara tratatelor internationale. Acestea nu ar fi exista fara aportul major al Reniei Maria. Pentru cine nu stie, abia dupa semnarea Tratatului de la Trianon a fost posibila unirea pe care noi o numim de la 1918! Adica in anul 1920, la 4 iunie.

Maria, Regina României – film

De ce mi se pare important filmul Maria, Regina Romaniei? Pentru ca desi nu prezinta anii, putem vedea ca lupta pentru a recunoaste ce si-au dorit romanii in 1918 si ce au obtinut prin luptele din 1919, a fost obtinut de fapt pe cale diplomatica de catre regina. O fi facut multe I.I.C. Brătianu, dar este evident ca nu ar fi dus nicaieri aceste abordari diplomatice directe.

Daca pacea cu germanii a fost sa zicem asa relativ usoara – desi nu ne-am primit micile reparatii integral, ca asa-i cu cei mici, Cu AUstria si Ungaria a fost alta poveste. Pentru ca ambele tari sustineau apararea dreptului minoritatilor pe teritoriile respective. Nici mai mult nici mai putin se cerea Romaniei sa plateacsa o parte din datoriile fostei monarhii Austro-ungare. Stiati asta? Lupta cu Austria s-a incheiat pe 10 decembrie 1919, cand am primit Bucovina de la Austrieci.

Lupta cu Ungaria a mai durat pana pe 4 iunie 1920, inca jumatate de an. Daca nu ar fi fost Bela Kun probabil ca nu am fi avut Ardealul asa cum il stim astazi. Am avut sa zicem asa, noroc. Nu a mai fost ca in 1977, cand dupa ce am castigat razboiul de independenta, in loc sa capatam Basarabia, am pierdut-o. Bine, am dat Bugeagul pe Dobrogea, ca era sa ramanem si fara ea. Mai avem de lupta as zice eu, ca pana la urma ar trebui sa ne luam tara inapoi. Asa ar fi corect, desi greu de realizat pentru partea de sud a Basarabiei istorice, dar cine stie? Bucovina de nord si Republica Moldova au insa sanse destul de mari sa se integreze intr-o noua Romanie Mare.

Maria, Regina României

Maria, Regina României – film

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.