Mitul economiei care traieste din consum

Cred ca am auzit de mii de ori ca uite economia romaneasca e de doi lei, ca avem crestere numai bazata pe consum. Asta e o gogorita de nici macar aia de o raspandesc nu-si imagineaza ca nu e asa. Problema se pune altfel de fapt, pentru ca nu poti consuma daca nu ai bani din productie, decat tiparind bani. Iar daca sunt bani prea multi e inflatie, deci e masurabil. Daca ai bani, cumperi ceva ce deja s-a produs, sau daca importi, oricum trebuie sa platesti, fie cu lei ieftini, fie cu valuta. Adica cum te intorci, echilibrul exista in orice economie care nu e in colaps.

Mitul economiei care traieste din consum

Problema e alta in economia romaneasca, ca acest consum nu duce la bunastare ulterioara, adica degeaba muncesti ca robul ca sa pleci in vacanta in Bali, tara tot asa ramane. A, daca ai produce ceva ce ramane sau si mai bine, care sa-ti aduca profit ulterior, abia atunci poti zice ca nu muncesti degeaba. Iar noi muncim degeaba in marea majoritate a timpului.

Asadar nu e problema ca exista consum, dar ar trebui sa castigam ceva mai mult din acest consum. Pentru ca altfel exportam ieftin si importam scump, ca sa facem mereu rost de banii necesari importurilor. Economia nationala functioneaza ca cea a unei familii mai mari. Iar cea mondiala fix ca o tara, cu mai multe judete. Unele-s bogate, altele nu. Per ansamblu o scaldam cu totii. Cand dam de greu, revenim la valorile de baza, casa si masa, sanatate. Cand dam de bine, incepem sa ne lafaim. Ca e tipic omenesc, nu doar romanesc.

casa la tara

Mitul economiei care trăiește din consum

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.