Mitul limbilor fino-ugrice
Am avut azi ocazia sa merg la un simpozion legat de limbi europene. Desi eram ferm convins ca limba maghiara este o limba fino-ugrica, am avut stupefactia sa fiu convins repede ca ma insel. Cateva dovezi m-au convins ca limba maghiara nu a existat inainte de anul 1000, desi pare ceva de necrezut sa fie un fel de esperanto mai vechi, asa par ea fi datorita dovezilor istorice! Deci istoricul rus Anatol Berjinski sustine ca alipirea limbilor ugrice la cele fino este un artificiu si nimic mai mult.
Limbi fino-ugrice
Eu unul incep sa le dau crezare, desi la cate schimbari am asistat numai in ultimi 50 de ani legat de istorie, genetica si evolutia lumii, sunt oarecum circumspect. Totusi logica pare fara cusur: in categoria limbilor ugrice nu exista decat maghiara, la care ca sa para cat de cat mai credibil, au adaugat fara sustinere stiintifica limba hantî si limba mansi. Ce ne spune ca asta este o aberatie? Cateva aspecte lingvistice si evident etnice. DA, cele doua limbi – hantî si mansi – se vorbesc in doua regiuni lipite si apropiate, doar ca o analiza atenta a lexicului nu lasa loc de controvesre – nu exista nicio legatura cu limba maghiara.
Mai mult, aceste limbi nu exisatau in forma scrisa, deci mai greu de crezut ca se vor gasi dovezi care sa ateste o inrudire mai veche cu limba maghiara. Cam asta este adevarul – cel recunoscut de majoritatea lingvistilor cu greutate, ceea ce nu inseamna ca nu vor apare alte dovezi pro sau contra acestei teorii maghiare. A nu se intelege gresit, nu am nimic cu maghiarii, doar ca intr-adevar mi se pare absurd sa legi asa pe nepusa masa – gen limbi ruso-romane [ a se vedea moldoveneasca din Basarabia ca exemplu! ] de dragul unor nevoi de a justifica ceva. Pana la urma poporul maghiar exista de 1000 de ani, suficent ca sa fie luat in calcule, mai ales ca ceea ce este legat de antichitate ar trebui sa nu mai fie atat de mult dezbatut doar de dragul controverselor!