Mos Nicolae versus Mos Craciun

Azi nopate a venit Mos Nicolae, iar de Craciun va mai veni un Mos, asa ca in decembrie avem de fapt doi mosi care ne viziteaza ca sa ne aduca cadouri. Dar oare care-i diferenta dintre Mos Nicolae si Mos Craciun? Daca ne uitam la imbracaminte, niciuna! Daca ne gandim ce fac ei, la fel – nicio diferenta! Dar exista cateva, poate nesesizate de multi. Primul, vine pe 6 decembrie – de fapt vine noaptea, lasand in ghetute cadourile. Al doilea vine tot noaptea, dat lasa cadourile sub brad. Amndoi le dau numai celor ce au fost cuminti, iar Mos Nicolae mai lasa si o nuielusa pentru cei neascultatori!

Mos Nicolae versus Mos Craciun

O alta deosoebire ar mai fi ca Mos Nicolae nu e la fel de promovat ca Mos Craciun. Iar aici nu exista explicatii, e pur si simplu o chestie de marketing. Daca acum cateva zile a fost Black Friday si ai cumparat totul la reducere, e momentul sa dai aceste lucruri cadou. Cand? Pai incepi cu Mos Nicolae, care spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata – deci pana la urma nici nu stim cum arata!

Exista legende legate de Mos Nicolae, cea mai cunoascuta fiind ce a in cae mosul ajuta o famile saraca, exact in seara zilei de 5 decembrie, lasand banii necesari unei fete care trebuia sa fie vanduta de tatal ei. Multi insa cred ca legenda este legata de Sfântul Nicolae, dar cine mai sta azi sa cerceteze aceste lucruri? Ar mai fi de mentionat ca in tarile estice se mai sarbatoreste Mos Nicioale [ de fapt Sfatul Nicolae ] pe 19 decembrie – de fapt aceiasi zi, dar pe stil vechi! ].

Mos Craciun pe de alta parte se arata copiilor, nu aduce nuieluse ci doar cadouri – dar tot doar copiilor cuminti – iar despre el se stie totul, ca are casa in Laponia, dar putini stiu ca a fost inspirat de Sfântul Nicolae din Mira. Asadar s-a incercat sa se transforme sarbatori laice cu cele crestine. Nu e rau deloc, daca asta aduce bucurie multora [ dar si intristare celor ce nu-si permit aceste cadouri ]!

Mos Nicolae vs Mos Craciun

Mos Nicolae versus Mos Crăciun

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.