Pacaleli cu imobiliare
Cand sa zic si eu ca am gasit un articol bun pe Digi 24, iaca si prima pacaleala. Este vorba despre imobiliare, achizitii si alte chestii din astea. Un lucru bun: teoretic modul de calcul al pretului unui apartament dupa formula chiria pe un an x 15 [ sau 17 ] – 20% pare corecta. Adica daca iti recuperezi banii in 15 ani, ai sansa sa dublezi investitia pana iesi la pensie – asta daca ai lua apartamentul sau casa la 20 de ani. DA, cam aiurea asta cu recuperarea banilor din imobiliare. Pai si unde-i pacaleala atunci? Stai sa vezi, astia fac socoteli pe baza anului 2008, cand stim ca pretul unui apartament era maximul din istoria capitalista a Romaniei.
Pacaleli cu imobiliare
Ca fost investitor pe bursa si cu studiile aferente va zic o chestie: preturile urca si cresc, deci teoretic aproape mereu poti cumpara ieftin si vinde mai scump, ideea este sa calculezi si costurile de vanzare – cumparare, care pot sa dea mereu pe minus! Oricine a cumparat un imobil intre 1990 si 2000 stie ca ar iesi in castig daca l-ar vinde azi. Adica randamentul este mult peste cel al altor investitii, doar ca avand in vedere ca in 2008 a fost maximul, cine stie cand te vei putea raporta la acel an ca sa iesi in castig. Vorba alora de la Money Channel, banii sunt mereu pe primul loc.
Sa va dau un exemplu ca sa intelegeti mai vine: unchiu Vasile a vandut in provincie un teren supra evaluat si cu banii aia i-a cuparat vara-mii un apartament de 120.000 de euro, la fel de supraevaluat ca si terenul sau. Au cazut preturile, dar raportul s-a pastrat. Adica omul a cumparat ok, desi evident ca daca mai starea un an, castiga dublu, pentru ca vanduse scump si ar fi cumparat ieftin. Aici insa este vorba de intuitie si multa stiinta.
Tot ce am inteles eu este ca daca iau o garsoniera in Bucuresti, pe care o pot inchiria cu 200 de euro, adica 2400 pe an, ar trebui sa dau [2.400 x 15 ] x 0,80 = 28.800 euro! Adica prin anul 2035 imi voi recupera investitia si voi ramane cu banii in buzunar. Acum sa vedem daca merita sa stai in chirie sau sa devii proprietar – cu cat ai mai mult din suma necesara, cu atat mai bine!
Deci sa presupunem ca ai de dat 400 de euro rata sau aceiasi suma la chirie. Eu din start zic ca mai bine cumperi, pentru ca fie daca e cazul sa te muti inchiriezi, fie vinzi si iesi cu siguranta mai bine decat daca ai fi stat in chirie. Astea sunt calcule simple, evident ca aici mai sunt si alte elemente de discutat. O rata pe 30 de ani la banca, intr-un oras fara perspective, parca nu e tocmai cea mai buna idee.