Pareri RaceChip

Da, recunosc ca sunt soferita incepatoare, desi conduc din 2010, am o Skoda Octavia 2 FL din 2012, luata de noua de la reprezentanta. Batranica mea a implinit deja 7 ani si merge pe 8. Nu ma prea pricep la masini, dar cat de cat inteleg cum merg treburile, asa ca am decis sa discut aici despre RaceChip, un mod prin care unii spera sa-si imbunatateasca masina. Adica schimba softul pus de producator, sau si mai grav, schimba intreg computerul, pentru a obtine o putere mai mare a motorului. Am discutat despre asta cu Aurelian, prietenul meu din Avrig care lucreaza de peste 12 ani la BMW, in Munchen.

Pareri RaceChip – avantaje si dezavantaje

Am vazut destul de des cum acelasi motor este livrat pe acelasi tip de masina cu diverse puteri, asa ca au aparut repede smecherii care iti maresc cat ai clipi puterea motorului cu un laptop. Asta se numeste RaceChip – adica faci din masina ta una de curse. O fi bine sau nu sa faci asta? In mod cert nu, pentru ca asa cum deja multi stiu ca fortarea turbinei duce la o uzura mai mare a motorului, la fel si suprasolicitarea ei cu RaceChip te va afecta in timp.

Reduce consumul implementarea RaceChip? Pentru inceput DA, vei vedea ca ai un consum mai mic, dar in maxim 6 luni vei decoperi ca masina ta consuma mai mult ca la inceput, imi spune Aurelian. Adica inovatiile astea sunt pentru cei ce vor sa aiba o alta masina, cu 500 de euro platiti unui tip cu laptop? Se pare ca da, asta e adevarul crunt.

O gramada de firme ofera instalarea RaceChip si mai ofera si garantie, doar ca niciodata nu spun la ce riscuri te expui. O sa simiti ca masina ta are mai multa putere, dar dupa maxim doi ani o sa descoperi ca ai probleme cu motorul, cutia de viteze si/sau turbina. Pentru ca DA, turbina este cea care da mai multa putere motorului, ca de aia au aparut masinile turbo – pe benzina sau motorina. Pana la un anumit punct – pe care deja producatorii l-au gasit, turbina ajuta si mentine motorul intr-o stare buna multe sute de mii de kilometri. Peste aceste limite, durata de viata a acestuia scade vertiginos.

DA, montand RaceChip pe masina o sa cresti puterea motorului, dar ii scurtezi viata. Asadar sfatul unui inginer de la BMW este sa nu va montati asa ceva pe masina, chiar daca o sa gasiti multi proprietari care se vor lauda cu performntele masinii lor dupa modificarea softului. Nu mai zic ca vin o granada de asa zisi prieteni cu telefonul mobil si un cuplor WiFi care gratuit iti imbunatatesc masina! Chiar credeti chestiile astea in 2019?

avantaje si dezavantaje RaceChip

Pareri RaceChip – avantaje si dezavantaje

Poate vrei sa citesti si:

One comment

  • Danut Pirvan

    Vrăjeli. Mașina nu prezintă nicio problemă după actualizarea software-ului. Am parcurs peste 110.000 de kilometri cu mașina și nu am întâmpinat niciun fel de dificultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.