Pe-al nostru steag e scris unire

Nu va speriati, nu am sa va zic despre Unire, nici macar nu o s afac putina propaganda pentru unirea Basarabiei cu Romania, nici sub semnul Uniunii Europene si nici asa ca pe vremuri. Vreu doar s ava spun ca marele nostru Ciprian Porimbescu a compus Pe-al nostru steag e scris unire – pentru a fi de fapt imnul de stat al Albaniei. Iar ca sa fie si mai bine, versurile imnului albanez sunt ale unui aroman –  Aleksander Stavri Drenova.

Ciudata e viata, ciudata e istoria romanilor. Doi presedinti din fosti primari, unul comunist si unul profesor uitat de toti. Un rege neamt si un presedinte neamt, la fel de ciudat nu-i asa? O aritmetica simpla ne arata ca l-am avut pe Carol I in 1866, independenta in 1877 si de fapt incoronarea in 1881 – adica exact acum 133 de ani! Interesant nu-i asa?

La fel de interesant mi se pare ca este si momentul in care in anul 1919 am ajuns in Budapesta, desi primul razboi mondial se terminase. Si ca sa fie mai interesant, nu stiu de ce sunt implicati si rusii. Evident ca nu de partea noastra, ci de partea Ungariei ce se pregatea sa devina comunista, dar care avea nevoie si de ceva pamant romanesc.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.