PIB-ul Romaniei in contextul international

Romania este a saptea tara a Uniunii Europene ca suprafata si populatie, dar pe locul 14 daca vine vorba de PIB. Nu este totusi un dezastru daca ne gandim ca ne comparam cu 27 de tari. Totusi in mod normal ar trebui sa comparam PIB-ul nominal, adica pe cap de locuitor. Aici mai pierdem cateva pozitii. Imbucurator sa zicem asa, ar fi faptul ca suntem net deasupra Rusiei, care este cu patru pozitii sub noi. Hai sa analizam putin cum sta Romania la PIB pe cap de locuitor in Uniunea Europeana si in lume.

PIB-ul Romaniei in contextul international

Am luat mai sus exemplul Rusiei, o tara mare cu resurse imense, o mare putere mondiala. La fel sa reamintim ca PIB-ul mediu mondial este de 11.355 de dolari pe cap de locuitor.

PIB Rusia
Observam caderea Rusiei incepand din 2013, cand de la 16 mii de dolari a inceput sa scada pana la 11.162 mii in 2019. Evident ca totul are la baza doua aspecte: pe de o parte sanctiunile impuse dupa atacarea Ucrainei si evident lupta rusilor de a fi o putere pe plan militar. Sa nu-i plangem prea tare pe rusi si sa ne uitam la noi in ograda.

PIB Romania

PIB-ul nominal al Romaniei in 2019 era de 12.482 de dolari, adica a tot crescut an de an, depasind varful din 2008, de dinainte de criza. Oricat am incerca sa negam ca Romania este pe un tren ascendent, nu putem face asta. Pentru ca DA, tara noastra creste, foarte incet insa, astfel incat populatia care si asa resimte aceste cresteri mai incet decat economia, aproape ca nu baga de seama. La mine de exemplu varful a fost in 2018, dar nu despre asta discutam.

Pe ultimul loc in Europa se afla Republica Moldova, cu un PIB per capita de 3.300 de dolari, iar pe prima pozitie este evident Luxemburgul cu 113.196 de dolari pentru un cetatean. Asa cum ziceam, Romania este peste media mondiala, cu 12.482 de dolari. Evident Bulgaria este sub noi cu 9.518 USD. Media Uniunii Europene este de peste 35 de mii de dolari pe cap de locuitor! Pe locul trei de la coada Europei este Polonia cu 14.901 dolari si apoi Croatia. Ungaria incheie plutonul codasilor, asa ca ne place sau nu, suntem la coada clasamentului in Uniunea Europeana. Bine, daca luam in calcul toata Europa, suntem tot spre coada, dar nu chiar printre ultimii.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.