Originea cuvântului pisica
Am decis sa mai largim putin categoria Wiki de pe ro.Org.ro si sa adaugam si etimologia anumitor cuvinte, pentru ca am descoperit recent ca DEX este de multe ori inexact in ceea ce priveste originea unor cuvinte din limba romana. In exemplul de azi ne vom referi la pisica, care difera de tot ceea ce avem in Europa. Prima idee care ne vine in minte ar fi originea dacica ( pe langa atat de mediatizatele varza, barza si viezure ). In mod cert nu poate fi exclusa ideea, dar este ea adevarata sau este doar mandria noastra de urmasi ai dacilor.
Originea cuvântului pisica
Ca sa vedeti ca nu suntem chiar unici, va reaminetsc ca exista in engleza pussycat – iar varianta ca pis pis a dat numele pisicii nu sta in picioare, mai degraba este invers. culmea ca in multe limbi necunoscute noua, romanilor – avem cuvantul pisica: de exemplu la azeri se spune tot pişik si exemplele pot continua, iar in turca pare ca avem acelasi cuvant. Asadar limba romana pare a avea atat de multe cuvinte din limba turca, incat este evident ca sutele de ani de dominatie otomana si-au pus amprenta asupra vocabularului nostru.
Recunosc ca in turca moderna pisica este numita kedi asa cum se vede si in poza de mai jos. Iar ca sa fie totul mai confuz, sa luam si dusmanul direct al pisicii: cainele. Ei bine, in engelza si majoritatea limbilor europene pisicii i se spune cat, katt, la care avem derivate. Numai noi romanii avem catel – este evidenta provenienta latina catellus.
In speranta ca si aceasta categorie de discutii va atrage lumea, daca vom vedea interesul vostru vom continua, originea cuvintelor din limba romana este interesanta si merita studiata mai mult. Nu ai cum sa-ti cunosti limba daca nu stii si etimologia cuvintelor, ai sa ajungi ca tarile din vechiul URSS – care credeau ca toate cuvintele sunt rusesti – nici macar slavona nu exista si azi pentru ei. Iar ca plan de viitor ar mai fi si studierea proverbelor, ele exsista de mii de ani – unele, altele sunt mai moderne sa zic asa, iar eu ma stradui ca acum la pensie, sa ma ocup cu ceea ce-mi place – limba romana.