Podul de flori dupa 30 de ani

Ieri multi nostalgici si-au amintit de Podul de flori, care a fost un eveniment intamplat pe 6 mai 1990. A fost prima data cand romanii au putut veni fara pasaport in Republica Moldova. In total evenimentul s-a repetat de patru ori, ultima data in 2017. Daca ne gandim ca dupa Revolutia din decembrie au trecut cele opt poduri zeci de mii de romani si ca la eveniment au participat peste 1.200.000 de persoane, azi ajungem sa ne miram ca inca nu s-a infaptuit unirea celor doua tari romanesti. Pe 16 iunie 1991 au trecut moldovenii in Romania. A fost al doilea Pod de flori si ultimul semnificativ.

Podul de flori dupa 30 de ani

Azi nu mai e nevoie de un Pod de flori, atat romanii cat si moldovenii pot trece liber Prutul. Dar semnificatia primelor actiuni s-a pierdut, s-a estompat. Doar nostalgicii isi mai aduc aminte de acele vremuri. Gurile rele spun ca peste 800.000 de moldoveni au cetatenia roamana, iar in statistici oficiale, 200.000 de moldoveni s-au declarat romani. Cam mare diferenta asta de cifre, dar totusi in datele oficiale doat 7% din populatia Republicii Moldova s-au declarat romani. Adica aproximativ 200 de mii. Cei mai multi s-au declarat in Chisinau, din 453.798 de persoane care si-au declarat etnia, 65.800 se considera romani.

Cifrele sunt promitatoare, pentru ca trebuie sa ne raportam la mediul in care traim. Evident ca in Chisinau lumea este mai „deschisa” catre analiza si gandire, in timp ce la tara procesul este mai lent.

Interesant este ca in Gagauzia nu exista niciun roman declarat. Asta desi gagauzi s-au declarat doar 83,8 din respondenti. Este singurul raion cu zero romani, desi multi au pasapoarte romanesti in buzunare. Asta spune multe. Daca analizam limba vorbita in Gagauzia, 1% vorbesc moldoveneste, 0,1% romana si restul rusa ( 41,3 % ) si gagauza ( 55,6% ). Analizand cifrele te intrebi, oare in Gagauzia populatia nu-si cunaoste limba materna? Ma refer evident la gagauza. Pai daca 83,4$ sunt gagauzi, cum sa vorbeasca majoritatea in rusa, dar sa fie mereu gata sa-si declare independenta? Evident, ceva e putred acolo, banuiesc ca indoctrinarea e la ea acasa.

Podul de flori 1990

Podul de flori după 30 de ani

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.