Povestea limbilor Fino-Ugrice

Am tot calatorit pe globul asta pamantesc si am descoperit ca nu am auzit nicaieri vorbindu-se o limba asemanatoare cu cea maghiara, asa ca m-am apucat de studiat problema – recunisc ca manat de dicutii mai ample pe retelele de socializare. Asa am ajuns sa descopatr ca de fapt denumirea de limbi Fino-Ugrice este din start o gorita, pentru ca cele Finno nu au legatura cu cele Ugrice, e o chestie de genul indo-europene, mai nou au bagat si africa in ecuatie, dar deja vorbim la o sacara mult prea mare. Deci ca sa lamurim problema, intre maghiara, finlandeza si estoniana nu este nicio legatura – garantat! Sau este, asa cum este intre limba romana si cea engleza!

Povestea limbilor Fino-Ugrice

Deci limbile Ugrice sunt: maghiara si cam atat, se atribuie o origine comuna cu limbile din Rusia – Khanty si Mansi [ le gasiti in Wikipedia in limba engleza, la limba romana nu se prea straduie nimeni sa scrie aberatii de genul asta! ]. Ca sa recapitulam: limba maghiara este inrudita cu limba maghiara si atat! Nu ca asta ar insemna ceva, vreau doar sa clarific ca se face prea mult tam-tam pesntru ceva care nu inseamna nimic, poporul maghiar exista, este vecinul nostru, ba mai mult – traiesc maghiari [ a nu se confunda cu secuii ] in Romania, este super OK! Dar sa nu inventam istorii, sa nu reincepem discutii despre Biharia – o regiune care ar trebui sa fie ba romaneasca ba ungureasca, etc.

Confuzii: hunii nu sunt stramosii maghiarilor, deci sa-l lasam pe Attila in pace si liniste! Nu este nicio legatura intre huni si maghiari, decat poate ca au venit ambele popoare din Asia. Caci au venit, asta e sigur. Conteaza dupa 1000 de ani? NU. Au venit la fel cum europenii au venit in Americi, acum nu-i mai putem trimite inapoi. Mai jos aveti clasele de limbi in Europa, colorate ca sa fie mai usor sa le distingem.

Limbi in Europa

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.