Prepozitiile „din“ si „dintre“

Nici macar nu mai stiu de unde a venit ideea sa scriu despre prepozitiile „din“ si „dintre“, avand in vedere ca deja am prea multe lectii de gramatica pe site. Mai repede este sa discutam despre prepozitia dintre – care evident se refera la propozitii de genul: dintre doua rele o aleg pe cea mai putin daunatoare. Deci avem mai multe variante, iar cand folosim pluralul [ doua rele ] folosim prepozitia dintre. Daca insa avem singularul sau un substantiv colectiv, folosim prepozitia din. Parca nu mai este asa de complicat, nu-i asa?

Prepozitiile „din“ si „dintre“

Din partea mea vine ruramintea sa citit cu atentie lectiile de pe site, cu siguranta multi dintre dumneavoastra vor gasi aici lucruri interesante! Ati prins ideea? Asa se folosesc corect cele doua prepozitii. Eu beau din ulcior, aici din are cu totul alt sens, in mod evident nu putem folosi prepozitia dintre. Dar daca spun unul din clasa a zecea nu vorbeste corect limba romana, vedeti ca am folosit prepozitia din.

Ca sa vad daca ati prins ideea, cum zicem corect: unul din o mie de cititori sau unul dintre o mie de cititori? Ca sa va ajut, trebuie sa descoperiti subiectul, sa vedeti daca este la singular sau este unul colectiv, sau din contra la plural, apoi aplicati regula enuntata la inceputul lectie! Eu zic ca si la ureche si tot va fi usor sa alegeti varianta corecta!

Mai incercam odata? Cum zicem corect: unul din exemplele de mai sus este corect si altul este gresit – sau unul dintre exemplele de mai sus? Oare la ce ne uitam? la faptul ca avem unul si este la singular, sau la exemple care este la plural? Am auzit deseori folisndu-se ambele variante, unul din voi si unul dintre voi, asa ca sa fie clar, doar una din variante este corecta [ sau una dintre variante] ? Atentie! exemple este la plural, deci folosim prepozitia dintre! Mai nou insa lingvistii considera ca ambele variante sunt corect! Ciudata mai e si limba asta romana, nu-i asa?

Content Writing profesionist

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.