Răzvan Bălănescu, de la angajat la investititor
Imi place de Răzvan Bălănescu, e baiat bun si incearca sa ajunga undeva. Omul a urmat un traseu clasic, student, angajat si acum antreprenor. Eu zic ca viseaza atunci cand vorbeste de investit in bursa, desi pe termen lung are cumva dreptate. Adica daca investesti constant in economii, in timp chiar porti ajunge milionar. DA, trebuie rabdare si perseverenta, doar ca la tinerete nu ai perseverenta, vrei mereu sa faci ceva daca nu azi, ieri. La batranete nu mai ai rabdare, pentru ca s-a cam scurs timpul de asteptare. Desi daca te gandesti bine, sa zicem ca ai 55 de ani, mai ai 10 ani pana la pensie. Ia pune matale 100 de euro pe luna la ciorap. Ai avea 1200 x 10 = 12.000 de euro in plus. Or fi multi, or fi putini, asta tu decizi.
Răzvan Bălănescu, de la angajat la investititor
Ideea asta de a pune la ciorap e buna, doar ca evident ar trebui sa reinvestesti banii astia, aia de zice el dobanda compusa. Adica banii aia sa aiba un randament, care la ciorap este zero. Oricat de mic sa fie randamentul, el poate duce in 10 ani la dublarea sumei, iar aia 12 mii devin usor 24 de mii. Deja suna bine, nu-i asa? De ce zic eu ca totusi viseaza Răzvan Bălănescu si inca invata? Pai pentru ca el viseaza la un venit de 1500 de euro lunar, care sa-i ofere confort financiar.
OK, zice ca banii astia vin de la sine, sunt din investitii. Doar ca uita ca inflatia exista, adica ce azi ni se pare mult, maine devine putin. Un om obisnuit care incepe sa munceasca la 25 de ani si ieste la pensie la 65, are deja 40 de ani de munca si mai are de dus la pensie inca 20 – daca luam in calcul speranta de viata. Sa zicem ca suntem in Romania si speranta de viata e pana pe la 75, inca 10 ani. ce vreau sa zic? Pai in astia 50 de ani, inflatia va duce la un rezultat ciudat, astia 1500 de euro nu o sa-ti mai ajunga sa traiesti decent.
Ma uit la mine, am investit in masini 30.000 de euro, din care 8 mii au fost de la nunta, deci 22.000 bani acumulati. Evident pare o suma mare data aiurea, in ideea ca masina nu este doar un pasiv, este si o gaura pentru banii tai, caci ai cheltuieli pe care altfel nu le-ai avea. Ai putea merge cu taxiul si cu avionul, iar cu restul de bani sa iti faci concedii de lux. Sa nu uitam ca un drum de 20 de km pe zi este mai scump cu masina ta decat cu orice mijloc de transport. Doar ca, mai tin minte cand mergeam asa cu autobuzul la Metro. Mama ce greu era, abia caram plasele. Cumparam sa zic asa, de cam 100 de euro. Azi de banii aia iau jumatate din produsele pe care le luam acum 15 ani. Dar e mult mai comod, mai rapid si iti da o oarecare satisfactie.
Aici sunt de acord cu Răzvan Bălănescu, timpul este de fapt masura muncii tale. Cat timp iti ia sa strangi banii pentru o casa, sau pentru o masina? Cat timp castigi cu asta? E scump produsul sau e ieftin? Pai depinde cat muncesti ca sa-l procuri. O luna, un an sau 10? Eu pentru masina am lucrat doi ani, daca o vand peste 5 ani si iau 50% din pret, rezulta ca am dat 20% din venitul meu pe investitia asta. E destul de mult, dar zic eu ca merita. Pentru ca oricum aveam nevoie de masina, iar una ieftina ar fi insemnat cheltuieli inutile si pierdere de timp. Asa am si masina, am si cu ce sa car lucruri mari, gen masina de spalat, aragaz, sau mai stiu eu ce, am si satisfactia ca am un lucru de calitate. Varianta optima era sa ia vecinul masina asta, eu doar sa pun benzina si sa ma folosesc de ea. Cum vecinul nu e asa darnic, merg pe varianta masina personala.
A, am uitat sa zic, am deja casa, firma si un venit care sa-mi permita un trai decent. Conteaza si asta.