Romani in Elvetia – viata la tara

Cand ma intreaba cineva cum e viata in Elvetia, raspund automat: e faina si e mai bine ca in U.E. Dar de ce? Pentru ca daca ai sansa sa ajungi aici si sa ai o munca legala, esti sa zicem asa, aranjat. De ce? Pai aici nu prea exsita salarii mici, pentru ca au pretentii de la tine, dar sunt constienti ca nu ai cum sa traiesti normal cu 1000 de euro pe luna! Asadar desi in Elvetia nu exista un salariu minim garantat – obligatoriu – lumea isi permite sa plateasca 10 franci pe o ciocolata!O Coca Cola costra aproape 4 euro! Iar la noi in Romania este undeva la sub doi, din cate mai stiu eu, ca nu am mai cumparat de mult.

Viata in Elvetia – parcarea masinii

Sa stiti ca in tarile Europei de vest nu merge sa parchezi pe unde-ti vine, mai ales in Elvetia. De exemplu la noi in Zurich nu poti lasa masina in parcare mai mult de 4 ore, iar pretul este de un franc pe ora. Parca mai ieftin e in Bucresti, nu-i asa? Asa este, aici in Elvetia viata este scumpa, dar si veniturile sunt pe masura. In schimb pentru soferii care-si tin masinile parcate dupa ora 21:00 si pana la 6:00 parcarea este gratis! Deci plusuri si minusuri sa zic asa!

Restaurantele din Elvetia nu sunt tocmai ieftine, poti usor sa lasi 100 de franci si sa pleci cu burta goala, cum spunem noi romanii. Insa se stie ca Elvetia este tara care plateste cel mai bine strainii veniti sa munceasca aici. Asadar daca esti inalt calificat, mai bine alegi Elvetia ca tara unde sa emigrezi decat Germania, de exemplu. Totusi ar trebui sa stiti ca preturile in Elvetia sunt cu peste 70% mai mari decat media europeana! Asadar aproape duble, nu e usor sa intelegi stilul asta de viata, iar pentru acomodare trebuie ceva timp.

Viața în Elveția

Viața în Elveția

Poate vrei sa citesti si:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.