Cati romani sunt in Ungaria

Multa lumea m-a intrebat cati romani traiesc in Ungaria, tara vecina si prietena. De trait sunt mai multi, dar cu cetatenie probabil mai putini, dar in niciun caz cat se spune in statisticile oficiale. De ce? Pai e cam mare numarul celor care nu si-au declarat nationalitatea, religia sau limba materna. La o populatie de 9.896.333 locuitori sa ai un numar atat de mare de persoane care nu-si declara nationalitatea [  1.493.874 ] si la rubrica confesiune religioasa avem 2.700.000 care nu se stie ce religie au, este deja incredibil. Asadar oficial s-au declarat romani si au si fost inscrisi asa la recensamantul din 2011, 26.345 de persoane [ candva cineva numarase 35.000 ].

Cati romani traiesc in Ungaria

Cati dintre romani se delara asa, daca pana si numele nu mai este romanesc? Vrei sa vezi cum se numesc cei din Autoguvernarea pe tara a romanilor din Ungaria? Priveste aici. Nici macar adresa paginii nu este in limba romana [ onkormanyzatunk/koezgyules-tagjai ]. Nu stiu daca vom mai gasi romani in Ungaria in afara de cei care se muta acum acolo pentru ca terenurile sunt ieftine. Da, sunt sate precum Micherechi, unde romanii reprezinta 46,53% sau Chitighaz unde sunt 23,19% romani. Adica nu prea vezi sate mari romanesti prin Ungaria, cei mai multi romani traind in Budapesta – peste 6.000!

Hai sa va dau in exemplu ciudat, in Vecherd sunt 126 de locuitori, din care in recensamant sunt trecuti 97,56% maghiari si 2,44% romani, dar la religie, ca sa vezi: 33,33% sunt ortodocsi. Chair vrei sa creada cineva ca exista maghiari ortodocsi? Evident e o scapare a celor de la Budapesta, fiind vorba de un sat neinsemnat, nu si-au batut capul.

Exista o statistica din 1881 unde numarul romanilor din anumite localitati era sa de mare, ca ramai cumva stupefiat. Mai luam un exemplu: Otlaca-Pustă, are azi 21,58% romani dintr-un total de 390 de locuitori. In 1881 erau 2401 dintr-un total de 3013, adica 80%! Ar mai putea fi scrise multe, dar cui ii pasa de romanii din Ungaria? Poate mie, ca am scris despre ei, statului cu siguranta nu-i pasa, asa ca mai bine lasam subiectul deschis, o sa mai scriu despre el, dar numai cand am sa am date concrete pe care sa le discutam.

Romani in Ungaria

Câți romani sunt în Ungaria

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.