Rosia este fruct sau leguma?

Desi pare cam ciudat, rosia a devenit fruct printr-o decizie a celor de la Uniunea Europeana din 2001. Mai ciudat este ca legumele sunt definite prin excluziune, adica o legunma este o chestie comestibila care nu este niciuna din urmatoarele: : cereale, fructe, ierburi sau mirodenii. Evident ca nu inteleg cum au ajuns ei la concluzia ca rosia este fruct si nu leguma, cel putin din punct de vedere botanic. Daca vreti sa ramaneti si mai mirati, in SUA rosia a ramas leguma tot prin lege – un tribunal a decis asta in anul 1893.

Rosia este fruct sau leguma?

Cum a devenit rosia fruct? Pai destul de simplu, prin modul in care se dezvolta si se inmultesc: adica prin semintele din fruct. Incredibil, nu-i asa? deci daca prin polenizare se obtin fructe, pe langa rosie si castravetele este tot un fruct! Asadar daca vrei sa-ti surprinzi prietenii, intreaba-i ce este rosia: fruct sau leguma! Majoritatea vor gresi cu siguranta!

Noi ne-am invatat ca fructele sunt dulci si se consuma ca desert, dar biologia are o alta definitie a fructrelor, este legat de modul cum se dezvolta dupa polenizare si daca prin semintele din interior putem inmulti respectiva planta. Fasolea este o leguma sau un fruct? In lumina celor de mai sus, avand in vedere ca in pastaie avem seminte ce vor perpetua specia, evident ca fasolea este un fruct! Uite cum am ajuns noi de la o simpla rosie la o chestie care ii va intriga pe multi dintre cititorii nostri. Cine nu ne crede, poate citi pe WikiPedia, cu sigurata apoi ne vor da dreptate!

fructe si legume

Rosia este fruct sau leguma?

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.