Sfaturi SEO – subdomenii sau categorii

O discutie purtata pe SeoPedia m-a facut sa va spun si eu parerea mea la intrebarea: „Ce e mai util un subdomeniu sau postarea in categorii pe un singur site. Raspunsul pare dificil, dar daca analizezi putin, veti vedea ca e mai simplu decat va asteptati.

In primul rand numele domeniului trebuie ales cu grija. In cazul Portalului e4Ro merg ambele variante, caci la fel de bine va da si reteteculinare.e4ro.com si e4ro.com/reteteculinare/, insa problema de fond este de fapt sa va decideti ce urmariti.

1) Categorii pe platforma WordPress

Daca doresti sa ai un site cu PR mare, trafic bunicel si nu 100 de site-uri cu trafic mic si PR la fel de mic, va trebui sa alegi varianta categoriilor. Ce pierzi? Pierzi clientii pretentiosi care doresc un site de nisa si nu unul generalist. Mai pierzi valoarea unui backlink catre catepgoriile tale, link-ul fiind considerat intern.

Obeservatie pe propria piele: exista destule site-uri la care PageRank-ul unei categoorii este mai mare decat PR-ul paginii de index.

2) Subdomenii  pe platforma WordPress

Daca nu doresti sa amesteci varza si capra, poti merge pe varianta subdomenii, mai ales in cazul in care nu scrii singur. Avantajul este designul diferit, promovarea separata pe nisa.

Dezavantajele sunt legate de un PR impartit, greutate in administrare. Sau mai bine zis totul e pe dos fata de varianta categoriilor. Vei transmite backlink-uri mai bune catre oricare subdomeniu din portofoliu (insa teoretic cu PR mai mic).

Concluzie: Nu exista varianta optima, ci exista conjuncturi pe care vrei sa le fructifici!

Poate vrei sa citesti si:

4 comments

 • Gogu'

  Sa stii ca ai dreptate! Nu am intrat pe Seopedia ca nu pre aimi place comunitatea de acolo, dar ce zici tu e si simplu si la mintea oriscui, daca se gandea putine! Mersi de sfat!

 • Pavel

  Va citesc de mult, scrieti pertinent, la obiect si scurt. De ce nu puneti un sistem de abonament, newsletter pe site? Bafta!

 • Clator

  Eu cred ca ambele variante sunt bune, daca le imbini poti avea rezultate bune! Foarte corecte observatiile! Vorba lui Pavel, ar trebui sa puneti un sistem de abonare la articole. Sau vreti sa vina omul mereu, din curiozitate?

 • Claudiu

  Eu cred ca ambele variante sunt bune, daca le imbini poti avea rezultate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.