Sindromul supravietuitorului – Survivor’s guilt
Ati auzit de chestia asta: sindromul supravietuitorului – in engleza se numeste Survivor’s guilt – adica modul in care te simti [ vinovat ] cand supravietuiesti unei tragedii. DA, mai ales cand sa zicem ca tu esti la carma, de exemplu soferul de autobuz, nu mai zic cand e cazul de masina in care se afla familia ta. Evident ca se poate extinde plaja vinovatiilor, ajungand in extremis la chestia aia cand te gandesti ca tu o duci bine si nu stiu cine e vai de el. Ca uite, poate ca ar trebui sa ajuti, sa faci mai mult, etc. Cum scapi de sindromul supravietuitorului?
Sindromul supravietuitorului – Survivor’s guilt
Cum se manifesta acest sindrom al supravietuitorului, cum se trateaza si care sunt cauzele manifestarii lui. Pai se manifesta prin depresie, boala secolului trecut si al celui actual. Si eu mai sunt abatut, uneori nu vad luminita de la capatul tunelului, dar in general sunt optimist. Nu confundati cu regretele, ca pe astea le avem cu totii, pe cand Sindromul supravietuitorului este mult mai grav. Cred ca totusi studiile recente legate de trauma suferita de cei ce nu sunt dati afara pe perioada asta de criza, este putin exagerata.
Adica cine nu se bucura ca nu a fost dat afara si se gandeste la cei care au plecat? A, daca e un prieten, poate te mai gandesti, dar daca e colegul ala enervant, crezi ca ii duce lipsa cineva?
Liderii insa DA, ei pot suferi de Sindromul supravietuitorului, pentru ca ei se simt responsabili pentru esec. Iar cand in urma actiunilor tale sufera prieteni, subalterni sau oameni in general, e normal sa ai acst sentiment al vinovatiei. Dar cam atat, nu mergem la extrem cu exemplele, cel putin asa zic eu. Tu ce parare ai?