Romanul tot smecher ramane

Pastoresc de ceva ani doua grupuri cu locuri de munca in Germania si in Romania, cam 10.000 de membri fiecare, asa ca pot sa spun ca am vazut multe la viata mea. Una din smecherii este oferirea de casa si masa [ cazare si mancare ]. Ei bine, se incearca tot felul de tertipuri de a se micsora salariul pe baza acestei super oferte. Asta pentru ca romanii nu prea stiu legile, asa ca fiind constransi poate de nevoile de acasa, pleca sa se angajeze cu cazare si masa inclusa. Ia sa vedem ce zice legea germana [ si nu numai ] pe acest subiect.

Romanul tot smecher ramane

Anul acesta salariu minim pentru necalificati in Germania este de 9,35 euro pe ora. Asadar socoteala o faceti singuri, in functie de numarul de ore lucrate. Zilele de lucru sunt 5 pe saptamana, ce se face in plus se plateste dublu! Mai ales sambata si duminica – se accepta si varianta de compensare, adica daca lucrezi o sambata, mergi doar 4 zile la munca, iar daca lucrezi si sambata si duminica, vei primi patru zile libere, deci vei lucra de fapt trei zile pe saptamana, adica 8 x 3 = 24 de ore! Pentru asta vei primi 9,35 x 8 x 5 = 474 de euro/saptamana! Mai multe ore pe saptamana, mai multi bani!

Cand se pot percepe sume de bani din salariu pentru cazare si masa in Germania? Doar daca aveti un minim de 1.179, 99 euro net. Asta chiar si daca lucrati intr-o gospodarie [ de exemplu bona sau menajera! ]. Da, pare oarecum ciudat, daca stai pe cheltuiala angajatorului, nu platesti chiria si mancarea!

Bona in Germania: romancele noastre au prins gustul banului, asa ca prefera sa muncesca cand au copi imici, dar sa nu-i duca la cresa sau gradinita. Asta desi primesc compensatii de la statul german da ca o fac. In schimb cauta bone in Romania, pentru ca acestea nu stiu legislatia, cea despre care va spuneam mai sus. Acum incep negocierile, se dau 300 – 600 de euro pe luna  + casa si masa. Minune, legea nu le permite asa ceva, iar autohtonii si romanii din Germania stiu asta. Ce ramane de facut? Pai sa cauti acasa, unde la sumele amintite mai sus, multe ar fi inclinate sa accepte.

Varianta inversa? Pai sa aduci copilul la bona, ii dai cum zici tu, jumate de chirie + salariul minim de 1.200 de euro/luna. Asa ar fi normal, mai aduci si mancarea copilului, ca sa fie ok. Evident ca nu ar accepta niciodat aceste conditii, dar de ce sa nu platesti oare bona omenste? Varianta majoritatii la raspuns este: pai ii raman in mana aia 300 de euro, nu are nicio cheltuiala! FALS! Omul nu are doar cheltuileli cu mancarea si cazarea, mai are si alte nevoi. Mai jos vedeti ce cheltuieli ar trebui sa aiba un roman, calculat in 2018.

Trai decent in Romania

Asa cum arata tabelul de mai sus, cand ii stabilesti tu cat ii ramane in mana angajatului tau, fa raportul total [ 6762 ] fata de Mancare + casa [ 4.609 lei, unde am inclus si igiena personala ]. Ar trebui sa-i ramana 2.153 de lei. Adica 32% sunt banii care sunt necesari unui om dupa ce plateste casa si masa. Acum sa vedem cum vine raportat la salariul din Germania. Avem mai intai calculul in bani [ ar trebui cum ziceam sa ramana cu 2.153 de lei = 445 de euro lunar. Daca calculam procentual din 1180 de euro cat este salariul minim in Germaina, 32% inseamna 377 de euro! Asta raportat la Romania, tineti cont!

Cum ar fi echitabil? Pai sa-i opresti omului cazarea, adica 2966 si sa-i dai restul sa se descurce singur: sa-si ia ce vrea el de mancare, etc., adica 3.796 sau in euro 764. Abia acum ai putea zice ca este echitabil, desi am socotit ca omul sta singur in casa, dar hai sa nu fim mai catolici decat PAPA.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.