Somajul in Romania
A aparut statistica pe luna noiembrie cu somerii din Romania, mie mi se pare ca ceva s-a clarificat: nu gradul de instruire este marea problema. Acum sunt inregistrati pentru cautarea unui loc de munca 290.676 de persoane, dintre care 95.903 primesc indemnizatie de somaj. Restul stau pe banii agonisiti la negru. Din numarul total de someri avem 190.230 care provin din mediul rural si 100.446 din mediul urban. Adica dublu ca numar la sate, unde evident se gaseste mai greu de munca. Nu stie nimeni cati romani nu au de munca dar nu sunt inscrisi in listele oficiale. eu estimez ca cel putin dublu.
Somajul in Romania
O sa va mire, sau nu – cei mai multi someri au varsta cuprinsa intre 40 de ani si 55 de ani, ma gandesc ca cei ce trec de aceasta varsta nu mai bat drumul pana la AJOFM. Avem 132.237 de persoane fara un loc de munca ce trec de 40 de ani. Tinerii reprezinta doar 15.342 de persoane. Asta probabil si pentru ca fie se angajeaza pe un salariu mic si asteapta noi oportunitati, fie nu se mai sinchisesc sa-si caute de munca si lucreaza la negru.
Statistica nu este tocmai imbucuratoare, pentru ca daca ne raportam la numarul de pana in 6 milioane de romani care au de munca, cei 200.000 de someri sunt un procent destul de ridicat. Daca oficial rata somajului este undeva la 3,3%, cred ca neoficial trece de 7%. Adaugam si numarul celor platiti cu minimul pe economie si ajungem la o rata a saraciei destul de mare in Romania.
Am mai spus de cateva ori ca daca nu ar mai merge bloggingul, as avea probleme destul de mari legate de obtinerea unui venit constant. Probabil ca ar trebui sa ma indrept catre contabilitate, avand in vedere ca salariile din invatamant pentru suplinitori nu mai reprezinta un tel in ceea ce priveste angajarea. Ar mai fi sofer pe taxi? Nu ma atrage, dar decat sa nu ai ce manca, pana la urma si asta este o meserie pe care cineva trebuie sa o faca. UBER ar fi o varianta?