Statistica si capcanele ei

Ma uitam pe niste date statistice din anul acesta – evident legate de evolutiile din 2018, fata de anii precedenti. De exemplu la imobiliare, se zice ca piata a scazut, dar se uita sa se raporteze la numarul de romani ramasi in tara – ma indoiesc ca an de an ne asteptam sa se cumpere case in acelasi ritm, ca si cum fiecare ia case ca paine, cate una sau doua pe zi! Asadar cand facem calcule, sa ne invatam sa le facem corect.

Statistica si capcanele ei

Romanii sunt din ce in ce mai putini, deci cand facem calcule statistice ar fi bine sa ne raportam la mia de locuitori. Exact ca si PIb-ul unei tari, indiferent cat este de mare, conteaza cat este pe locuitori, m-as mira sa ajungem noi China la PIB, cand ea are de dat de mancare la peste un miliard de oameni. Cam asa facem noi statistica dupa ureche, ba punem cifre cand par mai mari, ba procente care nu zic nimic.

Am vazut ca au scazut cifrele globale la vanzari de imobile in Cluj, pai cine sa mai cumpere la preturile de acolo? S-a construit mai mult in perioada asta, a crescut populatia Clujului? NU, asadar de ce ne miram ca numarul de imobile trazactionate in 2018 a fost mai mic decat cu un an inainte? Asa e peste tot, nu o poti tine intr-o crestere continua la orice. Nu-ti ajunge efectiv pamantul, e o alta chestie pe care o zice matematica! Sa nu uitam ca tot kla Cluj s-a infiintat Caritas-ul, iar toti credeau ca e normal sa le creasca portofelul – pana cand?

Statistica la romani

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.