Taxe si impozite in Irlanda

Am un vis, sa ma mut in Irlanda – asta daca tot vin banii de acolo. Ideea este ca mai intai ar trebui sa stiu exact care sunt taxele si impozitele in Irlanda si cam de ce suma ai nevoie ca sa traiesti decent acolo. Mai ai de decis daca stai in chirie sau cumperi o casa sau apartament. Oricum decizia de a te muta intr-o tara noua nu e usoara, mai ales daca ai o anumita varsta. Teoretic la nivelul veniturilor mele din blogging ma aflu la limita saraciei dupa legile irlandeze.

Taxe si impozite in Irlanda

Impozitul pe venit in Irlanda variaza intre 20% si 40%, destul de mult zic eu in comparatie cu Romania, unde ai de dat doar 10%. Nu mai zic de Dubai unde ai de dat doatr TVA 5%, in rest nu exista impozite [ dar asigurarea medicala o platesti din buzunar! ]. Mai exista in Irlanda un impozit numit Universal Social Charge, care se plateste doar daca ai venituri anuale ce depasesc 13.000 de euro.

Ca sa platesti taxe si impozite in Irlanda trebuie sa ai Personal Public Service Number (PPS), sa locuiesti macar 183 de zile pe an aici si ce e mai aiurea: platesti si pentru veniturile din alte tari impozite [ in caz ca nu se deduc prin credit fiscal ]. Exista asigurari obligatorii si facultative sau private. Trebuie sa tineti cont ca venitul mediu in Irlanda se apropie de 4.000 de euro lunar. Pretul caselor si al chiriilor sunt destul de mari.

Nivelul minim de trai in Irlanda ar trebui sa fie in jur de 200 de euro lunar, cam atat primeste de la stat o persoana fara serviciu si venituri. Evident asta iti asigura un minim necesar pentru subzistenta, in niciun caz un trai decent sau peste. Asa ca inainte sa va decideti sa emigrati in Irlanda, luati in calcul aceste date. Sa nu va treziti ca o duceti mai rau acolo decat in Romania!

Impozite Irlanda

Taxe și impozite în Irlanda

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.