Trebuie sau trebuiesc?

Intreba un cititor cum e corect: trebuie sau trebuiesc? Pai raspunsul vine din conjugarea verbului a trebui, unde evident nu apare varianta trebuiesc, deci am elucidat misterul dintr-o miscare. Daca lumea ar incerca sa analizeze putin modul de exprimare, astfel de intrebari nu s-ar mai pune. Trebuiesc cuiva aceste explicatii? Corect era evident sa spunem trebuie, asadar cred ca pe tema asta am spus maximul ce se putea spune, nu-i asa?

Trebuie sau trebuiesc?

De unde vine totusi confuzia asta? De la forma de la conjunctiv prezent a verbului a trebui – sa trebuiasca [ oare sa merg la plimbare? ]. Deci exusta si o forma care ne poat eface sa gresim, dar nu este valabila decat asa cum am spus inainte, la conjunctiv, in rest folosim mereu varianta trebuie [ eu trebui sa fac asta, eu va trebui si tot asa. DA, spunem corect: o sa-mi trebuiasca mult timp sa invat gramatica limbii romane!

Asadar conchidem, trebuie sa invatam sa scriem si sa ne exprimam corect in limba romana. Va trebui sa reveniti pe site si pentru alte lectii de limba romana, in rest trebuie sa observam greselile de exprimare si sa le postam pe site-ul e4RO – locul unde trebuie cu totii sa vorbim si sa scriem corect! Pe data viitoare dragi cititori!

Gramatica

Lecții de gramatica pentru cine are nevoie

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.