Ungaria mare nu exista

Am incercat azi cu ajutorul AI sa aflu daca asa zisa Ungarie Mare exista sau nu, avand in vedere ca istoria ne invata altceva. Hai sa vedem ce stie toata lumea, inclusiv maghiarii. Atentie! Articolul nu cauta vrajba, ci doar cere putina logica si restabilirea unor adevaruri istorice. În urma înfrângerii de la Mohács, Ungaria a fost împărțită între teritoriul ocupat de turci (care a devenit cunoscut sub numele de Ungaria otomană) și teritoriul controlat de nobilimea maghiară și de Habsburgi (care a devenit cunoscut sub numele de Regatul Ungariei Habsburgice).

Ungaria mare nu exista si nu a existat niciodata

Asa cum romanii nu pot revendica vechiul regat al lui Burebista, iar Europa a decis ca avem deja niște granițe – mai mult sau mai putin corecte, bazate pe etnicitate dar si pe istorie – nimeni nu mai poate revendica azi teritorii, fara a deschide cutia Pandorei.

Expresia „Ungaria Mare” este o noțiune istorică și politică care se referă la o perioadă din trecutul Ungariei când aceasta a inclus teritorii extinse, inclusiv Transilvania și alte regiuni aflate sub dominația Imperiului Habsburgic. Termenul a fost folosit pentru a exprima dorința de reunificare a teritoriilor istorice ale Ungariei.

În contextul istoric, teritoriile actuale ale României, care includ și Transilvania, au făcut parte din diverse state și imperii de-a lungul secolelor. După cum am menționat anterior, după Bătălia de la Mohács din 1526, Transilvania a intrat sub dominația habsburgică, iar mai târziu a devenit o principat autonom sub suzeranitatea habsburgică. Aceasta înseamnă că expresia „Ungaria Mare” nu este corectă din punct de vedere istoric, deoarece Transilvania și alte teritorii nu au făcut parte dintr-o Ungarie centralizată în perioada menționată.

La final: Regatul Transilvanieiregnum Transilvanum – a fost o entitate separată și distinctă față de Regatul Ungariei pentru o perioadă semnificativă de timp. Între secolele X și XVII, Transilvania a avut o autonomie relativă și a fost condusă de principi transilvani și, în anumite perioade, a fost sub influența Imperiului Otoman. De-a lungul acestei perioade, Transilvania a avut propriile instituții, economie și cultură distincte de cele ale Regatului Ungariei. A fost o perioadă în care Transilvania și-a dezvoltat propria identitate politică și culturală.

In speranta ca am lamurit cumva partea istorica – ea nu poate fi contestata pentru ca acestea sunt date pe care nu le contesta nimeni, doar ca evita sa le ia in calcul. Este ca si cum ai zice ca 1 + 1 = 3, desi cand faci pe degete iti da 2. DA, anumite teritorii au facut parte din din imperii, dar o pate a acestora nu poate revendica o alta, asa am revendica si noi Imperiul Roman, ca uite se mumeste la fel ( difera doar caciulita de la a ) si oricum am fost parte a acestuia.

Ungaria mare

Ungaria mare nu exista si nu a existat niciodata

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.