Uzufructul viager

Am primit sute de intrebari legate de Uzufructul viager, iata de ce am decis sa va dam cateva lamuriri care cu siguranta vor ajuta pe toti aceia care au nelamuriri legate de uzufructul viager si repercursiunile sale in plan juridic.

Vom incepe cu definitia uzufructului viager asa cum este ea stipulata in Codul Civil:

Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta”.
Uzufructul este un mijloc de a procura folosinta complexa asupra lucrului, fara ca proprietarul sa piarda dreptul de proprietate asupra lucrului.

De ce folosim Uzufructul viager?

Atunci cand vrem sa vindem ceva dar sa ne asiguram ca atat timp cat suntem in viata acel obiect ne poate servi, putem alege sa facem un act de vanzare cumparare cu o clauza de uzufruct viager. Adica desi am vandut sa zicem o casa, putem locui in ea, o putem inchiria, insa nu o mai putem vinde.

Cuvantul uzufruct se refera la beneficiile respectivului obiect, deci cel ce a cumparat de la noi poate folosi acel obiect – masina, casa, etc. doar cu acordul nostru. In cazul in care va incerca sa ne impiedice sa ne folosim de dretul de uzufruct, contractul de vanzare cumparare devine nul.

Obiectul uzufructului
Pot face obiectul dreptului de uzufruct orice fel de bunuri, mobile si imobile, corporale si incorporale, fungibile si nefungibile, ca, de exemplu, case, terenuri, masini, animale, marfuri, creante, actiuni etc.
Pot constitui obiect al uzufructului si lucrurile care nu se consuma dar se deterioreaza prin intrebuintare, cum sunt hainele, rufele, mobila din casa.

Iata deci un mod prin care parintii pot lasa copiilor un imobil, o masina sau un teren fara a se teme ca pe perioada vietii lor vor pierde dretul de folosinta. Este cea mai sigura metoda de a te asigura ca urmasii nu te vor alunga in strada.

Uzufructul viager, asa cum ii spune si numele, inceteaza odata cu stingerea din viata a vanzatorului.Uzufructul nu este transmisibil, deci nu-l puteti lasa prin testament, nu-l puteti transmite nici in timpul vietii unei terte persoane. Asta nu inseamna ca spre exemplu nu puteti aduce cu voi in timpul vietii pe cineva care sa stea cu voi pentru a va ingriji.

Nu confundati uzufructul cu intretinerea, vanzarile cu clauza de intretinere sunt mult mai slabe decat cele cu uzufruct. De aceea recomandam acest mod de vanzare catre rude, care cu siguranta vor avea tot interesul sa va fie aproape, pentru a nu deteriora imobilul, de exemplu.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.