Vali Petcu si camatarii

Vali Petcu a inceput sa le ia apararea IFN-urilor, evident contra bani – nu face el nimic dezinteresat, ca asa sunt bloggerii, trebuie sa manance si gura lor ceva. Camatarii legali sunt numiti azi IFN-uri, adica cei care dau imprumuturi fara prea multa bataie de cap, cu dobanzi enorme. Toti sunt de acord ca ce cac aceste institutii nebancare este imoral. Toti, 100% fara exceptie, dar se mai gaseste cate unul sa le ia apararea. De ce? Pentru ca nu-i pasa decat de bani, aia incasati, evident. Hai sa studiem putin problema, fara emotie.

Vali Petcu si camatarii – IFN-urile la bani marunti

Din discursul lui Vali Petcu aflam ca la astfel de institutii nebancare de creditare apeleaza in general prostii. Deci din start ceva nu e ok la treaba asta. Deci sunt institutii care aici targheteaza. Trecand peste dobanzile mari pe care de exemplu Provident le explica prin costuri mari, ceea ce nu justifica deloc modus operandi, pentru ca randamentul lor este unul mare, a se vedea profitul declarat de IFN-uri, deci o fi profitul lor doar 18%, asa cum zic, dar asta nu justifica neaparat „onestitatea” dobanzilor.

Unde este smecheria IFN-urilor? In recalama care iti arata cat de lejer iei un astfel de credit. Evident ca nimeni nu se intreaba cum e posibil asa ceva. Tot ce trebuie sa ai este un venit de minim 300 de lei lunar. Pai la venitul asta esti zero, nu ai nici din ce trai. Dar asta e o alta discutie. Noi discutam aici despre viziunea lui Vali Petcu vis-a-vis de IFN-uri. Omul nostru da vina pe oameni, ca sunt prosti. Asa este, clar ca nu prea-i duce capul pe astia, doar ca multi nu prea au de ales, asa ca trecand peste aia de-si iau de mancare de sarbatori, perdele sau mai stiu eu ce prostii, majoritatea cred ca se incadreaza in alta categorie.

Nici la camatarii clasici nu sunt probleme, vine omul fara garantii, ia banii si plateste de 10 ori cat a luat. Asta e, iar daca mai e si legal, cine poate face ceva ca sa opreasca afacerea? Nimeni. Asa ca pentru mine IFN = camatar [ legal ]. Ce inseamna camatar? Ca da bani cu imprumut la dobanzi mari. Iar ca sa-i recupereze nu se dau in laturi de la nimic [ legal ]. Intimidare? Multi se plang de aceste practici, asa ca DA, IFN-urile sunt camatarii epocii moderne. O fac legal, nu ai ce sa le reprosezi din acest punct de vedere, dar moral este? Nu prea, asta zice opinia generala, in afara evident de Vali Petcu de la zoso.ro, ca lui i separe ok. El, lupul moralist care ne invata cat de imorali sun influencerii – car eculmea, isi fac si ei treaba legal. Pentru ce o fac? Pentru castig, la fel ca IFN-urile.

BNR

Bani, credite și ura pe IFNuri

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.