Viata in Ungaria

Stau de 12 ani in Ungaria, asa ca pot sa zic ca deja stiu cum este viata aici. Evident ca asta depinde de mai multi factori, stai in Ungaria la tara, la oras, stii limba sau nu, si mai ales de modul in care iti duci existenta aici. Daca ai prieteni care stiu romaneste, daca stii si limba maghiara cu atat mai bine. Eu sunt pensionar, la fel si sotia mea, deci nu cautam de munca, suntem destul de aproape de Romania – Arad, in maxim 30 de minute suntem in centrul Aradului, iar daca Romania va intra vreodata in Schengen nici macar nu vom mai sta cele 10 minute la vama.

Viata in Ungaria

Forinutul unguresc a scazut destul de mult, acum ceva vreme era vorba de 350 HUF pentru un euro, azi a trecut de 420. Deci viata in Ungaria e mai grea ca acum trei sau patru ani, iar fata de acum 12 ani cand eu aveam peste 1000 de euro salariu – munca online, nici nu mai tin minte cum era. Cert este ca azi ma duc la Lidl Sau la Penny si mai putin de 10.000 HUF nu las, adica cam 120 de lei. Nu iau mare luru, cand iau si carne ajung pe la 20.000 de forinti.

Pe de alta parte zaharul e mai ieftin ca in Romania, evident fiind subventionat si dat la ratie – nu ca pe vremea lui ceasca, adica intri de mai multe ori, sau esti cu doua cosuri cu sotia impreuna, e ok. La fel faina si uleiul, sunt mai ieftine, dar ouale sau alte chestii sunt evident mai scumpe. In general e bine sa iei din Romania orice, de la materiale de constructie si pana la electrocasnice.

Viata in Ungaria e cu bune si cu rele, ai liniste daca stai la tara, casele sunt oarecum mai ieftine ca in Romania [ de fapt terenul e mai ieftin, casa depinde din ce este facuta, cat este de aranjata ]. Eu de exemplu o sa schimb geamurile, o sa fac o soba – un semineu, iar apoi voi instala un sistem fotovoltaic de minim 7 Kw. Asta va fi o investitie de minim 15.000 de euro, asadar voi fi independent total [ mai am si fantana forata la 55 m, cu hidrofor ].

In Ungaria merita sa ai panouri fotovoltaice, pentru ca ai compensare 1 la 1 cu statul daca esti prosumator. Am sa ma interesez cum si ce trebuie pentru asta la anu, se poate si pentru rezidenti romani sau cum e treaba. Daca adaug si sera de unde am legume pentru 8 luni pe an, siner va zic ca viata in Ungaria e frumoasa – pentru mine cel putin asa este.

DA, e cam cald vara aici, te sufoci daca nu ai pus ceva pomi in gradina, peisajul e cel de stepa, unora le place, mie NU, ca sunt nascut la munte. Ma gandesc la o piscina in curte, desi sunt destule bai termale la cativa pasi de mine, deci … ramane de vazut.

Ungurii sunt de treaba, eu cel putin in zona mea ma impac excelent cu ei. Hai ca mai vorbim despre asta cu alta ocazie.

Viata în Ungaria

Viata în Ungaria – șemineu la tara în 2022

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.