Abea sau abia – cum e corect?

Multa lume face aceasta greseala cand foloseste una din formele: abea sau abia, evident prima fiind gresita si a doua cea corecta. In mod eronat multi considera ca se aude mai degraba un e decat un i, dar de aceea suntem aici, ca sa aflam cum se scrie corect, cum se pronunta si sa mai punem o caramida la casa limbii romane. Majoritatea greselilor le gasim in comentariile de pe site sau de pe grupurile noastre de FaceBook. Nu e o rusine sa gresesti, e o rusine sa nu te informezi, asa ca daca ai ajuns aici inseamna ca esti pe drumul cel bun.

Abea sau abia – cum e corect?

Deseori in Republica Moldova se fac astfel de greseli, in loc de i se scrie e, cazul cu abea sau abia fiind unul din exemplele gasite chiar si pe site-uri cu pretentii ale fratilor de peste Prut. Asadar spunem corect de abia si nu de abea, iar cand ai dubii folosesti dictionarul. E bun si ala online, daca nu ai unul fizic langa tine si te grabesti sa scrii corect.

Cam atat se poate spune pe acest subiect, daca aveti intrebari legate de gramatica, sa stiti ca noi avem o sectiune speciala pentru asta, asa ca ne puteti lasa intrebarile si noi vom lamuri pe toata lumea cum se scrie corect in limba romana. Daca gasiti greseli pe site, le puteti semnala, nu e cu suparare. Ne gandim sa facem, mai des referire in articolele noastre la gramatica, poate ajutam cititorii sa invete sa se exprime corect si in scris, pentru ca nu-i asa: scrisul ramane, vorbele zboara!

abia

Abea sau abia – cum e corect?

Poate vrei sa citesti si:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.