Ce inseamna analfabeti functionali

Subiectul articolului de azi este despre romani si analfabeti functionali, acele persoane care desi stiu sa citeasca, nu inteleg mai nimic din ceea ce au citit. Gata, au venit rezultatele de la testele PISA si deja avem subiect de discutie. Pe romaneste acestora li se zicea prosti, acum avem si termen stiintific. Eu zic ca rezultatele testelor PISA se vad la alegeri, cand ne uitam cine ajunge in finala [ sau ma rog, direct in Parlament! ]. Daca se poate in Slovenia si Polonia, atunci ar merge si la noi, pentru ca aceste doua tari au fost peste tari precum Novegia sau Belgia si Franta.

Ce inseamna analfabeti functionali

Nu stiu cum arata un test PISA, dar exista 3 categorii: stiinta, matematica [ ca si cum asta nu intra la stiinta ] si evident citit. De fapt testele astea ale OECD vor sa vada daca tinerii pot aplica in viata reala ceea ce invata la scoala. De exemplu Moldova a luat putin peste 400 de puncte, in timp ce chinezii aproape 600. Pai evident ca asa au luat, daca ei inca voteaza DODON, PAS, ACUM si maine! Noi am fost superiori, am luat un maxim de 430 de puncte la matematica si un minim de 426 la stiinta, adica cam ca moldovenii, aflati la 4 locuri distanta, mai jos.

Intre Romania si Republica Moldova se afla Uruguay, Costa Rica si Cipru. Da, iar deasupra romanilor sunt tari precum Chile, Belarus si Ungaria. Iar ne-au batut ungurii care au un maxim de 481 la matematica si stiinte si la citit au 476 de puncte. Asta e, lasa ca ne pregatim mai bine la anul si sa vezi ce le rupem gura cu 700 de puncte! Asa-i?

Avand in vedere ca la noi programa scolara se modifica an de an, la ce ne asteptam? Astia sunt elevii de azi, conducatorii de maine! Credeti ca daca-i duceau la testele PISA pe politicieni se clasau mai sus? Ma indoiesc! Ne plangem ca sunt cereri pe piata muncii si nu avem personal calificat? Pai a incercat cineva sa-i plateasca pe romani cum sunt platiti in UK, Germania sau Olanda? Ne pleaca doctorii, IT-istii si muncitorii in constructii. Pai ce sa faca aici? Sa stea la minimul pe economie?

Asa-i Romania azi, plina de analfabeti. O simt zilnic pe FaceBook si mai nou pe grupul colegilor de liceu. Candva ma laudam cu ei, ca uite – la noi in clasa 99% au facut facultate [ unii chiar doua! ], dar cand vad cum judeca, cred ca se incadreaza la categoria despre care scriu acum. Asa oi fi si eu, cine stie?

Analfabeți

Ce înseamnă analfabeți funcționali

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.