Batalia de la Kursk – date statistice

Am zis sa scriu o alta versiune a Bataliei de la Kursk, cea care a schimbat cursul WW2. Nu am sa schimb ceea ce au spus altii, dar am sa fac o altfel de analiza. In primul rand a efectivelor puse in joc: nemtii cu 2154 de tancuri in timp ce sovieticii aveau peste 7 mii, adica mai mult decat triplu, nemtii 900 de mii de infanteristi pe langa cele 2,5 milioane ale rusilor si la avioane, germanii au aruncat in lupta 2.000 de avioane in timp ce sovieticii peste 3.500. La acestea aromata lui Stalin a adaugat 47.416 piese de artilerie. Va mai mira ca nemtii au pierdut batalia?

Batalia de la Kursk – date statistice

Practic nemtii nu au avit nicio sansa sa castige Batalia de la Kursk, a fel cum rusii nu aveau sanse sa mai salveze submarinul care a purtat acelasi nume. Desi probabil ca liderii nemti credeau ca va functiona acelasi blitzkrieg, nu a fost sa fie asa. Pe 5 iulie 1943 a inceput dezastrul germanilor, s-a incheiat pe 23 august – aceiasi zi in care peste un an romanii au intors armele si s-au aliat cu cine trebuia.

Ce nu vrea sa spuna nimeni: din cei 900.000 de germani inplicati in batalia de la Kursk, 400 de mii erau tineri recruti de 18 ani. Inventia nemtilor nu avea cum sa duca la un rezultat favorabil, in mod evident. Armata germana pierduse deja in cativa ani de razboi peste 3,5 milioane de soldati, asa ca pe mine ma mira cau au mai reusit sa o duca inca doi ani pana la anihilarea completa.

Numarul redus de tancuri Tiger din aramata germana a facut diferenta la Kursk, pentru ca rusii aveau temutele T-34, care chiar daca erau mai slabe ca tigrul german, erau mult mai numeroase. Asa ca nicio sansa sa castige nemtii lupta cu tancurile. Totusi batalia a durat ceva, mai mult de o luna. Nimeni insa nu ar fi rezistat puhoiului rusesc, nu mai zicem ca aprovizionarea nemtior era oricum deficitara. Te si miri cum au luptat atata timp.

Pierderile au fost enorme pentru rusi: 607.737 soldati, 1.500 tancuri si 1.000 de avioane. Daca ai lua numarul minim de soldati implicati in batalie, din spusele rusilor: 1.900.000, jumatate au pierit la Kursk. Cam mult as zice eu, dar la cati soldati au implicat sovietii in WW2, mai conteaza? La final mai adaug ca fara camioanele sosite de la americani, rusii nu ar fi reusit sa aduca pe front tot echipamentul de care au facut uz, probabil ca la final rezultatul bataliei de la Kursk ar fi fost altul. Dar asta e istoria, o consemnam si degeaba analizam. Rezultatul final conteaza.

Bătălia de la Kursk

Bătălia de la Kursk – date statistice

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.