Biserici si schituri romanesti la Muntele Athos

Comunitatea romaneasca de la Multele Athos este una dintre cele mai numeroase, daca vrei sa merigi acolo ai sanse mai mari daca apelezi la ele pentru cazare. Am mai scris in articolele precedente despre schitul romanesc Lacu, al doilea ca marime de pe Sfantul Munte. Initial acesta a apartinut calugarilor sarbi, care au cumparat locul cu bani imprumutati de la Manastirea Vatoped. Dar pentru ca nu au reusit sa-si plateasca datoria, proprietatea a revenit celor ce au dat banii. Acestia la randul lor au vandut-o calugarilor moldoveni in jurul anului 1760, cand monahul moldovean Daniil de la Manastirea Neamt a restaural sfantul lacas.

Biserici si schituri romanesti la Muntele Athos

Incepand cu anul 1760 cand a fost construita prima biserica de lemn de catre calugarii romani, schitul a inceput o noua viata. O perioada infloritoare a Schitului Lacu a inceput din anul 1830, cand tot mai multi monahi romani au inceput sa vina aici. Incepand de atunci au inceput sa se construiasca noi colibe pentru calugari, ajungandu-se la un numar de 24, unde-si gaseau adapostul peste 90 de calugari.

Inflorirea schitului Lacu de pe Muntele Athos a durat pana in perioada Primului Razboi Mondial, urmand o perioada de declin a intregii pensinsule monahale ortodoxe. Cea mai grea perioada a fost ins ace din perioda comunista, cand credinciosii ortodocsi nu mai puteau veni sau trimite ajutoare sfintelor lacasuri de cult de aici. S-a ajuns astfel ca in anul 1975 sa gasim aici doar patru monahi. Anul urmator au sosit totusi din tara trei calugari mai tineri, dar si asa locul era departe fata de perioada sa de inflorire.

Dupa Revolutie au inceput sa vina la Schitul Lacu iarasi calugari din Romania, ajungandu-se azi la 14 chlii ocupate de monahi tineri.

Schitul Lacu Muntele Athos

Biserici si schituri românești la Muntele Athos

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.