Carnati de Zalau – reteta si pret

De cand am descoperit faimosii carnati de Zalau nu ma mai satur de ei. De mic mi-au plact mezelurile, asta chiar daca acum medicii sunt de parere ca e mai putin recomandat sa mananci carne tocata, nu mai zic de carnea rosie, de porc. Dar daca ne-am lua dupa medici am maca numai legume si din cand in cand fructe – ca astea contin zahar. Dar carnatii sunt buni, fie ca sunt de Zalau, de Plescoi sau oltenesti. Asta mai ales daca-i prepari singur, ca la mici e mai greu, dar la restul se pot face in casa dupa retete originale.

Carnati de Zalau – reteta si pret

Carnatii de Zalau sunt un sortiment specific ardelenesc, adica condimentati si cu paprica pentru gust si culoare. Paprica – adica boia – dulce sau nu. In Ardeal se fac si carnati cu 80% carne, dar in general se prefera si grasimea, se amesteca de obicei cu carne de vita, cimbru uscat, boia dulce si boia iute, evident sare si piper, o ceapa mare, ienibahar. Se trag in mate de porc. Nu uitati usturoiul!

Atentie! Pentru carnati gustosi spalati matele in mod constiincios! Dar ai grija sa nu-i rupi cand le cureti, mai bine folosesti o coada de lingura sau o lingura de lemn.

Secretul carnatilor de Zalau este cimbrul! Eu folosesc pentru carnati carnea de la pulpa de porc, la care adauga cam 20% carne mai grasa. Ies deliciosi, mai ales afumati. Daca ai beci, acolo e locul lor de pastrare. NU recomand sa fie tinuti la congelator, desi daca ai cateva zeci de kilograme de carnati si nu ai beci [ sau ma rog spais cum ii mai zice pe la noi ], asta e.

O sa revin cu o reteta exceptionala de jammbon, sunt sigur ca deja va lasa gura apa dupa retete traditionale ardelenesti!

Cârnați

Cârnați de Zalău – reteta si pret

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.